AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Çin'in bir, bizim bin tank adamımız var

Çin'in başkenti Pekin'in Tiananmen Meydanı'ndaki tank alayı önünde duran kimliği belirsiz bir adamı yansıtan ve ‘Tank Adam' olarak hafızalara kazınan fotoğrafa işaret eden Turan, “Binlerce tank adamımız var” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM'nin darbe girişimi sırasında darbeciler tarafından uçakla bombalanan bölümü önünde, darbe girişiminin 5'inci yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 15 Temmuz 2016'nın, Cumhuriyet tarihinin en özel günlerinden olduğunu söyleyen Turan, ilerleyen yıllarda dönüp arkaya bakıldığında milletin, demokrasiye, egemenliğe sahip çıkması, kendi değerleriyle yoluna yürümesi açısından en kıymetli virajın 15 Temmuz olduğunun görüleceğini belirtti. Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idamının üzerinden 61 yıl geçmesine rağmen milletin hafızasında halen acı ve sızı olarak durduğunu anlatan Turan, şunları kaydetti: "Birçok insan o darbe anında, gününde, Menderes'in idamını perde arkasından izlediğini; o günkü sessizliğin nasıl bir bedel ödettiğini, milleti ekonomide, dünya siyasetinde nasıl geride bıraktığını hep acıyla hatırlar. Milletin, hafızasındaki Menderes tarzı acı dolu fotoğraflara bir daha izin verme imkanı yoktu. Bu yüzden millet, 15 Temmuz'da liderine güvenerek meydanlara çıktı. Millet gibi milletvekilleri de aynı şekilde Meclis'te görevini aldı. Herkes sokakta, meydanda, Meclis'te görevinin başında durarak, bu büyük girişimi engellemiş oldu."

Çin, 1989'da demokrasi talebiyle eylemler yapan halka tankla karşılık vermişti. Tankların önüne çıkan kimliği belirsiz Çinlinin bu görüntüsü hafızalara yerleşmişti.

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKTI

Çin'in başkenti Pekin'in Tiananmen Meydanı'ndan geçen bir tank alayı önünde duran, kimliği belirsiz bir adamı yansıtan ve 'Tank Adam' olarak hafızalara kazınan fotoğrafa işaret eden Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tankın karşısında duran bu Çinli insanın kıymetli duruşu, demokrasi, darbe karşıtlığı denildiğinde halen akla gelen özel fotoğraflardan biri. Çin'de bir kişinin verdiği bu görüntünün, 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de her ilde, ilçede, meydanda benzeri yaklaşımlar oldu. Bizim binlerce 'tank adamımız', yani millet iradesine sahip çıkan insanımız var."

Turan, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki süreçte devletin mücadelesine destek olmayan partilerin, basının ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğunu dile getirerek, bu desteği hep beraber beklediklerini söyledi.