Ağustosta ilaç ekimde aşı

Yerli aşı yıl sonunda, ilaçlar ağustosta hazır. TÜBİTAK Başkanı Prof. Mandal, yerli VLP koronavirüs aşısının yıl sonunda, 2 yerli Kovid ilacının ise ağustosta kullanıma sunulacağını söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gebze'de bulunan Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü'nde yerli aşı ve ilaç çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu: "Yürüttüğümüz 17 projeden 7 tanesi aşı projesi. Mutasyonlara karşı etkili VLP aşısıyla ilgili 27 Mart'ta başlamış olduğumuz Faz-1'in birinci fazı tamamlamak üzere. Bu haftanın sonunda biz de 2'nci dozumuzu olacağız. Mayıs sonunda Faz- 2'ye geçeceğiz. 2 ay sonra ağustosta Faz-3 çalışmasına başlayabilmeyi ve yıl sonuna doğru aşımızı yaygın olarak insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz.

FAZ-2 BAŞLIYOR

Ankara Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından 2 yerli Kovid ilaç çalışması olduğunu ifade eden Prof. Mandal şöyle devam etti: "Bu ilaçlarımızın klinik öncesi aşamalarında mevcut tedavi yöntemlerine göre çok daha etkili olduğunu gözlemledik. İlaçların Faz-2 çalışmaları başlıyor. Hedefimiz ağustosta 2 ilacın da kullanımına başlamak."