Ağustos hamilelerine önemli uyarılar 

Prof. Dr. Cem İyibozkurt

Yiyeceklerin miktarından ziyade besin değerleri siz ve bebeğiniz için daha önemlidir. Bu nedenle, sağlıklı besleme için meyveler, sebzeler ve yemişlerin uygun karışımları tüketerek dengeli bir şekilde protein, karbonhidrat, mineral ve vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Eğer balık veya süt ürünleri gibi bazı yiyecekleri tolere edemiyorsanız o zaman dışardan takviye ürünler kullanmanız gerekir. Bu ürünler için doktorunuza ve diyetisyeninize danışabilirsiniz. 

 Bol sıvı tüketin  

Bol su için. Su herkes için çok önemlidir, özellikle yazın çok yüksek derecede sıcağa maruz kaldığımızdan bol miktarda su tüketmeliyiz. Sıvı alımı özellikle erken haftalarda olan gebelerde bulantıyı artırabilir. O zaman karpuz, kavun, çilek, salatalık gibi suyu bol miktarda olan yiyecekleri tüketmek iyi bir altenatif olabilir. Bazı gebelerde bulantıya zencefil çayının da iyi geldiğini ekleyelim. 

Hafif ve rahat şeyler giyin 

Yaz sıcakları bir de gebelik ile birleşince vücut sıcaklığı çok artabiliyor. Bu nedenle hafif ve rahat kıyafetler giymek çok önemli. Bir de nem artışı nedeniyle enfeksiyonlardan korunmak için iç çamaşırların kuru tutulması ve sık değiştirilmesine dikkat edin. 

 Aktif olun 

Gebeliğin her döneminde yapabileceğiniz birçok aktivite vardır ve bunlardan en uygunu yürümektir. Uzun yürüyüşler sadece stresinizi azaltmakla kalmaz aynı zamanda ekstra kilo, solunum problemleri, ayak şişmesi ve diabet gibi sorunlardan sizi koruyacak fazla kalorileri yakmanızı sağlar. Gebelikte egzersiz ve aktivitenin bebek üzerine herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Kendinizi rahat hissettiğiniz sürece spora devam edebilirsiniz. Ancak yorulunca mutlaka dinlenmelisiniz. Hareket etmek, uygun beslenme alışkanlığı hem uyumanızı kolaylaştıracak hem de şeker düzeninize olumlu katkı sağlayacaktır. 

Dinlenin 

Kendinizi çok fazla yormayın. Eğer gün içinde uykunuz gelirse bu şansı değerlendirip uyuyun. Rahatlayın, bebek gelene kadar dinlenmeye ihtiyacınız olacak. Gebelik bebeğin ihtiyaçları nedeniyle fazla enerji harcadığınız bir dönem olduğundan dinlenmenizin bir sakıncası yoktur, hatta faydası vardır.

 Güneşe çıkın 

Güneş ışığına çok uzun süreler maruz kalmak güneş yanığı, bulantı, yorgunluk ve güneş çarpmasına sebep olur. Güneş altında uyuyup kalmamaya ve koruyucu kreminizi sürmeden dışarı çıkmamaya özen gösterin. Yaz mevsimi kemiklerimiz için gerekli olan D vitaminini güneşten almak için çok iyi bir fırsat. Eğer D vitamini seviyeleri hala düşük ise hap olarak da takviye edilebilir.  

Yazın keyfini çıkarın 

Uzun bir yolculuğa çıkacaksanız önce doktorunuzu bilgilendirin. Yolculukta da sürekli hareketli olun. Sık molalar verin. Gideceğiniz ülkelerdeki yerel hastalıkları öğrenip tedbirinizi alın. 

Sabırlı olun 

Kendinize zaman ayırın.  Bebek büyüdükçe kendinizi ağırlaşmış hissedeceksiniz. Gebelikte meditasyon, yoga ve pilates tarzı sakınleştirici ve gevşetici aktiviteler öneririz. Mümkün olduğunca partnerinizle de bu aktiviteleri paylaşın. Bu ilişkinizin güçlenmesi için iyi bir ortam sağlayacaktır. 

Korkmayın 

Doktorunuzla endişelerinizi ve korkularınızı paylaşın. Kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulun. Bu gebeliğin iyi yönlerine konsantre olmanızı sağlayacaktır. Bazen duygusal olarak çok hassas olduğunuzu hissedeceksiniz. Bu tamamen gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle olur; kendinizi kötü hissetmeyin.