Ağız çalkalamanın oruç bozup bozmadığı merak edilen konuların arasında yer alıyor. Ramazan ayında yapılan ibadetlerden birisi de oruçtur. Oruç tutan kişiler, iftar vaktine kadar orucu bozan eylemlerden uzak durmak zorundadır. Bu eylemlerin başında ise yemek ve içmek gelmektedir. Gün içerisinde bazı durumlarda kişiler ağzını çalkalamak durumunda kalabilirler. Ağız çalkalamak orucu bozar mı? Tüm merak edilenler haberimizin detaylarında…
ORUÇLUYKEN AĞIZ ÇALKALAMAK ORUCU BOZAR MI?
Ağzımızı çalkalerken kesinlikle suyu yutmamamız gerekir. Suyu yutmadığımız takdirde orucumuz tehlikeye girmeyecektir. Bildiğimiz gibi namaz kılarken ağzımızı 3 kere çalkalayarak abdest alıyoruz. Ancak kesinlikle bu suyu yutmamamız gerekiyor.
Duş alırken oruç bozulur mu sorusu da yine çok sık araştırılıyor. Kulağımıza su kaçırmadığımız, ağzımıza ve burnumuza su yutmadığımız takdirde yine duş alabiliriz. Bu durum orucumuzu tehlikeye atmaz.
ORUÇ TUTAN KİMSE TARAFINDAN AĞIZ ÇALKALARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Bu esnada, vücuda alınan suyun boğaza kaçmamasına çaba sarf edilmelidir. Eğer su boğaza kaçarsa, bu durumda oruç bozulmaktadır. Ancak hata ile kaçtığından dolayı kefaret gerektirmeyip, yalnızca orucun kaza edilmesi gerekmektedir. Kimi İslam alimleri, nafile oruçlarda suyun boğaza kaçmasının orucu bozsa dahi kaza gerektirmeyeceği görüşünü savunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, oruçlu kimse tarafından ağzın çalkalanmasının ardından ağızda kalan yaşlığın oruca zarar vermeyeceği belirtilmektedir.
ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER NELERDİR?