Afrin Suriye'de nerededir, TSK Türkiye son dakika Afrin operasyon haberi

Suriye'de PYD, YPG'nin bulunduğu Afrin bölgesinden Türkiye tarafına Doçka'larla ateş açıldı. Bunun üzerine sınırda bulunan Türk topları radar tespit sistemiyle ateşin açıldığı noktalara çok sayıda atış gerçekleştirdi. Suriye’de PYD/YPG unsurlarının kontrolündeki Afrin bölgesinden dün akşam Türkiye tarafına ateş açılması üzerine Türk topçusu anında misliyle karşılık verdi.

Büyük stratejik öneme sahip olan Afrin son günlerde en çok merak edilen yerlerden biri oldu. Peki Afrin ilçesi nerede? Afrin terör örgütlerinden PYD'nin kontrolünde bulunuyor.  TSK dün akşam itibariyle Afrin'i bombalamaya başladı.Terör örgütü PYD/YPG'nin konuşlandığı bölgeye askerlerimiz ülkemize yönelecek tehditlerden dolayı operasyon başlatmaya hazırlanırken dün gece itibariyle topçularımız top atışı yapmaya başladı. Türkiye’nin operasyon yapmaya hazırlandığı Afrin’le ilgili son planlar masada. Harekatın birinci safhasında Tel Rıfat ve Minnak Askeri Hava Üssü’nün PKK/PYD’den alınacak.

Türkiye'nin Afrin'e yapacağı harekatın ayrıntıları belli olmaya başladı

Suriye’de terör örgütü PKK’nın bu ülkedeki uzantısı YPG/PYD’nin işgal ettiği ve Türkiye’ye tehdit oluşturan Afrin bölgesine yapılacak operasyonun hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Sınıra tank ve topları konuşlandıran TSK’ya Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kuvveti de destek verecek.

HAREKAT MERKEZİ AZEZ

Askerî yetkililer ve ÖSO komutanları bir süredir operasyonun hazırlıklarını ve detaylarını ele alıyor. Fırat Kalkanı harekâtı ile hem terör örgütü DEAŞ’tan hem de YPG’nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) temizlenen bölgede bulunan köylerden teröristlerin menzilinde bulunan köyler boşaltılacak. Muhtemel harekâtın merkezi Azez olacak. 

OPERASYONA ÖSO DA DESTEK VERECEK

Terör örgütü YPG’nin sınıra ağır silahlar sevk ettiğini belirleyen komutanlar; doğudan, batıdan ve kuzeyden operasyona başlayacak. YPG’ye karşı dört ana noktadan Reyhanlı, Hassa, İslahiye, Kilis Öncüpınar’dan operasyon düzenlenecek. İlk 17 gün süre ile Türkiye, Suriye sınır hattından obüs atışları ile belirlenen PYD hedeflerini vuracak. 18. günden itibaren Suriye sınır hattı içindeki Tel Rıfat, Dayrel Cimal’e ve Minnig hattında da askerî hareketlilik olacak. Asker, kentte yatay düzlem içinde gidecek. Operasyonun  25. gününden itibaren Türkiye’den de hareketlilik sağlanacak ve ÖSO da operasyona katılacak.

“RUSYA-TÜRKİYE ANLAŞTI”

Bu arada Afrin’deki Rus askerlerinin gruplar hâlinde Türkiye sınırından çekilmesinin ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu önceki gün Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. 42 gündür yapılan 11. görüşmede Afrin’de garantör konumundaki Rusya ile anlaşma sağlandı. PKK/PYD’nin tercihi ABD’den yana kullanmasının ardından rahatsız olan Rusya askerlerini, Afrin’de iki farklı bölgeye çekti. En az 60 gün sürecek operasyonla iki yıldır 17 defa Türk tarafına taciz ateşinde bulunan terör bölgesi temizlenecek. KAYNAK: TÜRKİYE

"TÜRKİYE BURNUNUN UCUNDAKİ OLAYLARA SESSİZ KALAMAZ"

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Afrin'e yönelik operasyon ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, 'Türkiye burnunun ucundaki olaylara sessiz kalamaz' dedi.

Bakan Kurtulmuş: Afrin'den gelen her türlü taciz karşılık bulacaktır

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye’nin PYD/YPG konusundaki hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha çok net şekilde ifade ediyorum. Kaldı ki bu bu örgütün Afrin bölgesinden Türkiye’ye doğru açtığı her türlü taciz ateşi misliyle, angajman kuralları çerçevesinde karşılı bulacaktır."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adıyaman'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin PYD/YPG konusundaki hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha çok net şekilde ifade ediyorum. Kaldı ki bu bu örgütün Afrin bölgesinden Türkiye’ye doğru açtığı her türlü taciz ateşi misliyle, angajman kuralları çerçevesinde karşılı bulacaktır." dedi. 

Afrin’e son rötuşlar

Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılan bölgelere yönelik PKK tacizlerinde yaşanan artış, TSK’nın Afrin’e yönelik operasyon planlarını hızlandırdı. Son dönemde terör örgütü PKK’ya katılımların en çok Afrin’den yaşanması da Türkiye’nin bu bölgeyi ulusal güvenlik tehdidi kapsamında değerlendirmesine yol açtı. Sınır hattındaki askeri yoğunluk son günlerde zirve noktaya ulaşırken, Suriye içindeki TSK üslerinde hazırlıklar da son aşamasına girdi.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMA BEKLENİYOR

TSK’nın üzerinde çalıştığı Afrin planına son şekli veriliyor. Özgür Suriye Ordusu gruplarıyla yapılması tasarlanan harekât Azez, Kel Cibrin, Mare’den başlayarak doğuya doğru, terör örgütü PKK/PYD’nin işgal ettiği bölgelerde ilerleyecek. Mehmetçik ve ÖSO, operasyonun ilk safhasında öncelikli olarak Tel Rıfat ile Minnak Askeri Hava Üssü’nün denetimini ele geçirecek. Bölge açısından oldukça stratejik noktada bulunan bu iki hedef çevresinde şiddetli çatışmaların yaşanması öngörülüyor. Minnak Hava Üssü geçtiğimiz şubat ayında PKK’nın işgali altına girmişti. Azez’e yaklaşık 7 kilometre mesafedeki Minnak Üssü’nün Afrin’e uzaklığı ise 15 km.

DEAŞ’LA ORTAK KUŞATTILAR

TSK’nın öncelikli hedefleri arasında olan Tel Rıfat ise Afrin’in adeta kapısı durumunda. Önemli bir muhalif yoğunluğa sahip Tel Rıfat, geçtiğimiz yıl DEAŞ ve PKK’nın kuşatması altında kalmış ve muhalifler sivillerin canını kurtarmak için kenti PKK’ya teslim etmek zorunda kalmıştı.

MERYEMEYN DE HEDEFTE

Bu bölgelerin kontrolünün ardından 7 km doğuya ilerlemeyi planlayan TSK-ÖSO’nun Meryemeyn’i de almayı planladığı ifade ediliyor. Harekat güçlerinin Afrin içine girip girmeyeceğine yönelik bir bilgi verilmedi. Harekâtın Afrin’e 5 km uzaklıkta durması ve şehirdeki PKK’lıların dünyadan izole edilmesinin de amaçlanabileceği belirtiliyor. Tüm bunlarla birlikte kentteki siviller için insani yardım konvoylarının Türkiye’nin denetiminin ardından Afrin’e gönderileceği de bildirildi.

CIA kuklaları dışarı

Afrin Harekâtı’na TSK’yla birlikte katılacak ÖSO bileşenlerinin hangileri olacağı yönünde net bilgiler yok. ÖSO kaynakları, ilk Fırat Kalkanı Harekâtı’na katılan gruplardan bazılarının ABD ile organik bağlarının olması nedeniyle Afrin Harekâtı’na alınmayabileceğini bildirdi. Bu gruplardan bazıları Pentagon bazıları ise CIA destekli.

Afrin ısınıyor


Teröristlerin Afrin’den TSK’ya doçkayla saldırmasının ardından bölge topçu atışıyla vuruldu. PKK/PYD TSK’nın cevabının ardından ÖSO bölgesine havan toplarıyla saldırdı.

TSK’nın Suriye kuzeyinde PKK/PYD işgali altında olan Afrin kenti çevresine yaptığı üst düzey askeri yığınak devam ederken önceki gece teröristlerin TSK mensubu askerlere yoğun doçka atışlarıyla saldırması üzerine çok sayıda hedef topçu atışıyla vuruldu.

GENELKURMAY: KARŞILIK VERİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Azez'in güneyindeki Maranaz bölgesinde terör örgütü PYD/YPG/PKK mensuplarınca Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine yapılan saldırıya misliyle karşılık verildiği bildirildi. Bir süredir bölgede ÖSO ile PKK arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. Türkiye’nin askeri harekata hazırlandığı Afrin çevresinde Rus askerlerinin beklediği noktalar ile karargahlar da var.

ADIM ADIM İZLENİYOR

Türkiye’nin bölgeye yapacağı harekat öncesi Rusya’yı bilgilendireceği tahmin ediliyor. Suriye-Türkiye sınırındaki Azez kenti yakınlarında bulunan Burseya Dağı’nda terör örgütünün bazı noktalar kurduğu ve buradan Fırat Kalkanı Harekatı bölgesini izlediği de rapor ediliyor. Öte yandan TSK, Afrin’deki her hareketliliği adım adım İHA ve uydularla takip ediyor. Fırat'ın batısında bunlar yaşanırken, nehrin doğu yakasında hakim olmak isteyen ABD bölgeye yeni takviye kuvvet gönderdi. Tel Abyad'a yeni bir ABD konvoyunun girdiği bildirildi.

Afrin terörden temizlenmeli

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’tan da terör örgütü PKK’nın işgali altındaki Afrin’le ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fırat Kalkanı ile terörden temizlenen yerlerin stabil hale gelmesi için gayretlerin devam ettiğini dile getiren Kaynak, şunları kaydetti:”Bölgenin stabil hale gelmesi için benim kişisel görüşüm Afrin bölgesinin teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekir. Türkiye’nin gerek Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla gerek Milli İstihbarat Teşkilatımız vasıtasıyla muhataplarıyla bu husustaki çalışmalar sürüyor.Hem Türkiye’nin sınır güvenliği bakımından, hem de bölgenin güvenliği bakımından Afrin bölgesinin terörden, teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekecek. Yoksa ne Azez’in güvenliğini kimse garanti edebilir, ne Mare’nin güvenliğini garanti edebilir, ne El-Bab’ın güvenliğini garanti edebilir, ne de İdlib’in güvenliğini garanti edebilir. Türkiye’nin bu husustaki diplomatik çalışmaları sürmektedir.”


AFRİN NEREDE?

Afrin, (Kürtçe: Efrîn, Arapça: ?????) Suriye'nin Halep Valiliği'ne bağlı bir ilçedir. Nüfusu 36.000'in üzerindedir. Başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Zeytin ağacı Afrin'in sembolüdür. Afrin zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.