27.gün Afrin Harekatı son durum nedir

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Daniel Coats, Türkiye’nin Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı'nın bölgedeki ABD askerlerinin güvenliğini riske attığını savundu. Bu arada Zeytin Dalı Harekatı kapsamında İHA'lar tarafından çekilen görüntüler, YPG/PKK terör örgütü mensuplarının meskun mahallerden Türkiye'ye yönelik saldırılarını gözler önüne serdi.

ABD'nin oluşturduğu terör örgütü SDG'den Afrin'deki YPG birlikleri arasına geçiş olduğunu kabul eden Pentagon Sözcüsü, verdikleri silahlar hakkında ise gerçek dışı açıklamalarda bulundu. Terör örgütlerinin kurucusu ABD'nin Savunma Bakanı Jim Mattis'in, ABD destekli teröristlerin Afrin'deki YPG'lilere yardıma gittiğini itiraf etmesinin ardından, Pentagon Sözcüsü Eric Pahon basın karşısına geçti. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eric Pahon, SDG'den ayrılarak Afrin'deki teröristlere yardıma gidenlerin ABD tarafından verilen silahları yanlarında götürüp götürmedikleri sorusunu, "Buna dair bir kanıt görmediklerini" belirterek geçiştirdi. 

AFRİN SON DAKİKA GELİŞMELERİ İÇİN TIKLAYIN

Afrin şehitleri kimdir isimleri kimlikleri memleketleri

TSK'nin keskin nişancıları Afrin'de

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yürütülen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Mehmetçik ilerleyişini sürdürürken, teröristlerin korkulu rüyası keskin nişancılar da birliklere ateş gücü sağlıyor. TSK'nin Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) desteğiyle 20 Ocak'tan bu yana sürdürdüğü harekat başarıyla icra ediliyor.

Türkiye sınırındaki terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mağaraları imha eden, Afrin hattındaki köyleri ve hakim noktaları terör örgütünün işgalinden kurtaran birlikler, teröristlerin korkulu rüyası özel eğitimli keskin nişancılardan da yoğun olarak istifade ediyor. Özel Kuvvetler ve komando birlikleriyle hareket eden keskin  nişancılar, teröristlerden arındırılan bölgelerdeki üs noktaları ile örgüt  üyelerinin geçiş güzergahlarında oluşturdukları gizlenme alanlarında görev  yaparak, bölgeyi 24 saat gözetim altında tutuyor.

Arazide gizlenmelerine yardımcı olan özel kıyafetleri ile dal parçaları, ot, toprak ve kayalardan kendilerine mevzi oluşturan keskin nişancılar, her türlü hava şartında atış yapabilme kabiliyetine sahip gece görüş dürbünlü silahlarıyla ateş desteği sağlıyor.

Birliklere güven, teröriste korku

Teröristlerin sızma girişimlerine karşı hakim bölgelerde konuşlanan  keskin nişancılar, alan güvenliğini sağlamanın dışında gözetleme yapmak isteyen  teröristleri de izliyor.

Gizlendikleri mevzilerde yer yer 48 saat hareketsiz bekleyen keskin  nişancılar, teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyor.

Birliklerin meskun mahal harekatlarına da destek veren keskin  nişancılar, bugüne kadar çok sayıda teröristi etkisiz hale getirerek, hem  harekata katılan birliklerin hem de sivillerin can güvenliğinin sağlanmasında  önemli katkıda bulundu.

ABD'den akıllara zarar Afrin açıklaması! Verdiğimiz silahlar...

ABD'nin oluşturduğu terör örgütü SDG'den Afrin'deki YPG birlikleri arasına geçiş olduğunu kabul eden Pentagon Sözcüsü, verdikleri silahlar hakkında ise gerçek dışı açıklamalarda bulundu. Terör örgütlerinin kurucusu ABD'nin Savunma Bakanı Jim Mattis'in, ABD destekli teröristlerin Afrin'deki YPG'lilere yardıma gittiğini itiraf etmesinin ardından, Pentagon Sözcüsü Eric Pahon basın karşısına geçti. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eric Pahon, SDG'den ayrılarak Afrin'deki teröristlere yardıma gidenlerin ABD tarafından verilen silahları yanlarında götürüp götürmedikleri sorusunu, "Buna dair bir kanıt görmediklerini" belirterek geçiştirdi.

GEREKLİ ADIMLARI ATARIZ

Pahon, AA muhabirinin, “Afrin’e geçen örgüt mensuplarının ABD tarafından sağlanan silahları da beraberlerinde götürmediğini nasıl teyit ediyorsunuz?" sorusuna, "Bunu izliyoruz. Türkiye için onları 'verilen silahları' takip ediyoruz. Buna dair bir kanıt bulursak gerekli adımları atarız." dedi.

"SİLAHLARIN GEÇİŞİNİ TEYİT EDEMEYİZ"

"ABD silahlarının Afrin’e geçtiğini görmediniz mi?" sorusuna da Pahon, "Hayır, henüz görmedik." yanıtını verdi. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun açıklamasında ise "ABD tarafından sağlanmış silahların Orta Fırat Vadisi'nden kuzey Suriye’ye geçtiğini teyit edemeyiz." ifadesine yer verildi.

Ve Afrin'de harita değişti! Batı cephesinde hatlar birleşti...

Türk özel kuvvetler askerleri ve ÖSO güçleri, Zeytin Dalı Harekâtı'nda bugün batı cephesindeki Şedya, Şerbanlı (Kum Reçe), Karri ve Divan köylerini YPG'li teröristlerden temizledi. Böylece batıdaki cepler birleşti. Kuzey cephesinde ise Bülbül'e bağlı Duraklı köyününün alınmasıyla kritik adım atılmış oldu. Afrin'in kuzeyindeki Bülbül çevresinde teröristlerin uçurduğu bir insansız hava aracı imha edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 20 Ocak'ta Afrin'e yönelik olarak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ile birlikte başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı’nın 27. gününde, cephede sıcak gelişmeler var.

Türk özel kuvvetler askerleri ve ÖSO güçleri, Afrin'in kuzeyindeki Bülbül nahiyesine bağlı Duraklı köyünü bu sabah ele geçirdi. Kilis sınırının Suriye tarafındaki Bülbül ve Azez ceplerinin birleştirilmesi için bir önemli adım daha atılmış oldu. ÖSO, öğle saatlerinde de Şedya, Şerbanlı (Kum Reçe) ve Karri köylerinin yanı sıra Karri köyünün oradaki tepenin alındığını duyurdu. Böylece, Türkiye sınırı boyunca Racu'nun batısındaki güvenli cep ile  Şeyh Hadid beldesinin kuzeyine uzanan diğer güvenli cep birleştirildi.

Sıcak çatışmanın ardından Divan da alındı

Cinderes'e doğru ilerleyen birlikler ise, sabahtan bu yana sıcak çatışmanın sürdüğü Divan köyünü YPG'lilerden aldı.

Atme yakınlarındaki köy, Hatay Reyhanlı'nın hemen karşısında yer alıyor.

Teröristlerin insansız hava aracı düşürüldü

Afrin'in kuzeyindeki Bülbül çevresinde çatışmalar sürerken, YPG'li teröristlerin uçurduğu bir insansız hava aracı düşürüldü. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, ağır makineli silahlarla vurulan hava aracı arazide bulunuyor.

58 nokta kurtarıldı

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu  yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 40'ı köy, 3'ü  köy altı yerleşim ve 14'ü stratejik dağ veya tepe olmak üzere 58 noktayı örgütten  kurtarmış oldu.

Teröristlerden temizlenen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar  şöyle:

"Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy,  Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo ve  Duraklı köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo,  Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde Ayn Batman Dağı,  Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil,  Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı ve Şedya köyleri, 915. Tepe, 740.  Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri  ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde  Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye  köyleri ile Mersides, Nisriyye ve Amara Tepesi; Şeran beldesinde Burseya Dağı,  Serincek, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sirgaya Tepesi."