Afetzede kadınlar için lezzet köprüsü

Hatay'ı yerle bir eden depremin ardından kentte faaliyet gösteren kadın kooperatifleri büyük zarar gördü. Yöresel lezzetler satılamayınca elde kaldı. Hatay'ın kendine özgü lezzetleri iyilik köprüsüyle İstanbul'a taşınarak satılmaya başlandı.

BÜLENT ŞANLIKAN

Bahçelievler Belediyesi, kendine özgü yöresel ürünleri deprem nedeniyle elinde kalan Hataylı kadın kooperatiflerine sahip çıktı. Antakya Belediyesi ve Save The Children organizasyonuyla lezzetler İstanbul'a taşındı, Bahçelievler Soğanlı Etkinlik Çadırı kuruldu. Çadırda Hataylı 12 Kadın Girişimci ve Kooperatifinin biber salçası, nar ekşisi ve onlarca çeşit reçelin ile zeytinyağı satışa sunuldu. Stantlar 7 Mayıs'a kadar faaliyete devam edecek. Gelir ise depremzede kadınlarla ve yerel kooperatiflere aktarılacak. Konuyla ilgili stantlarda görev yapan yardımseverler AKŞAM'a konuştu:

SORUNLAR VAR AMA AŞACAĞIZ

* Gönüllü Şeker Taş: "Ben 4 çocuk annesiyim. Depremden önce çocuk giyimi üzerine çalışıyordum. Hatay merkezde oturuyorum. Binamız ağır hasarlı. Çok büyük kayıplar yaşadık. Şimdi çadırda yaşıyorum. Buradaki çalışmayı duyunca kadın kooperatiflerine destek olabilmek için gönüllü olarak Bahçelievler'e geldim. Kadın kooperatiflerinin ürettiği ancak deprem nedeniyle satılamayan elde kalan ürünlerini değerlendirmek amacımız. Şu anda Antakya'ya özgü katıklı ekmek, sarma içi, kaytaz böreği, salça biberi, nar ekşisi, zeytinyağı, tuzlu yoğurt, kömbe gibi ürünlerimiz var. Maddi manevi sorunlar yaşıyoruz ancak Allah'ın izniyle yeniden ayağa kalkacağız."

HAYAT DEVAM EDİYOR

* Pastaneci Ayhan Kuzu: "İskenderun'da oturuyorduk. Depremde enkazda kalmadık ama psikolojimiz enkazda kaldı. Orada, herkesin anlatacak bir hikayesi var. Ben İskenderun'da pastane işletmeciliği yapıyordum. Bir yerden işe başlayalım dedik. Vatandaşlarımızdan ricamız çadıra bir uğramaları. Burada yapılan her alışveriş depremzede kardeşlerimize derman olacak."

HATAY'A YERLEŞTİ

* Save the Children Türkiye Ofisi'nden İbrahim Turan: "Save the Children'da geçim kaynakları sorumlusuyum. Kurumumuz İngiltere merkezli uluslararası bir STK. Hatay'daki kadın kooperatifleri ile bağı kesmeden gerek bütçesel olarak gerekse ekipman açısından birtakım projeler yürütmek istiyoruz. İstanbul'da beklenen deprem nedeniyle radikal bir karar vererek İstanbul'dan ayrıldım ve Hatay'a yerleştim. Hatay'a taşındıktan 1 ay sonra depreme yakalandım. Daha önce deprem eğitimlerine katılmıştım. İnsanlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım."