Adli yardım için başvuru yapacak vatandaşlara kolaylık sağlanmak adına Adalet Bakanlığın'ca e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Baro ve devlet, maddi durumu avukat masraflarını karşılamaya yeterli olmayan vatandaşların adli yardım başvuru formu üzerinden ücretsiz bir şekilde başvurularını gerçekleştirebilecek. İnternet aramalarında "adli yardım başvuru formu nasıl doldurulur, başvurular nasıl yapılacak?" sorusunu yanıtı haberimizde.
Adalet Bakanlığınca, maddi durumu elverişli olmayan kişilerin, özel hukuk alanında mahkemelere yapacakları adli yardım başvurularında kullanılmak üzere oluşturulan Adli Yardım Başvuru Formu, e-Devlet üzerinden erişime açıldı.
Alınan bilgiye göre, Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nda yer alan adalete erişimin güçlendirilmesine yönelik hedefler tek tek hayata geçiriliyor. Bu kapsamda maddi durumu elverişli olmayan kişilerin, adli yardıma başvuru usulü kolaylaştırılarak adalete erişimlerinin güçlendirilmesi amacıyla standart başvuru formu oluşturuldu.
ADLİ YARDIM NEDİR?
Adli yardım, kişilerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve bu özgürlüğün kullanımındaki eşitliği sağlamak üzere, avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama imkanı bulunmayanların davanın gerektirdiği yargılama giderlerinden geçici olarak bağışık tutulmalarının yanı sıra ücretsiz avukatlık hizmetlerinden yararlandırılmasıdır.
Adli yardım kurumu, adil yargılanma hakkının güvencesi olup, hak arama özgürlüğünde eşitlik yaratmayı amaçlamaktadır. Sosyal devlet ve hukuk devleti ilkelerinin gereği olarak devlet, hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere gerekli sistemleri oluşturmak zorunda olup adli yardım kurumu da bu ilkeleri yaşama geçirmek amacıyla oluşturulmuştur.
ADLİ YARDIM BAŞVURU FORMUNA NASIL ULAŞILABİLİR?
Özel hukuk alanında mahkemelere yapılacak adli yardım başvurularında kullanılmak üzere, başvuru sırasında istenen belgelerin standarda bağlanmasına yönelik oluşturulan Adli Yardım Başvuru Formu, fiziki olarak adliyelerdeki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ve mahkeme ön bürolarından temin edilebiliyor.
Ayrıca yapılan düzenleme ile artık Adli Yardım Başvuru Formuna e-Devlet üzerinden de erişilebilecek. Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna "https://vatandas.uyap.gov.tr" adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor.
ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?
Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurularak bu yönde talepte bulunulması gerekiyor. Başvurucunun adli yardımdan yararlanma koşullarını taşıyıp taşımadığı araştırılıyor.
Mahkeme, adli yardımın koşullarının oluşup oluşmadığını değerlendirerek talebin kısmen veya tamamen kabulüne ya da reddine ilişkin karar verebiliyor. Adli yardım kararından dolayı ertelenen tüm yargılama giderleri ile devletçe ödenen avanslar, dava veya takip sonunda haksız çıkan kişiden tahsil ediliyor.
VATANDAŞLARIN ADALETE ERİŞİMİ KOLAYLAŞIYOR
Oluşturulan standart başvuru formu ile başvurucunun maddi durumuna ilişkin bazı bilgi ve belgelere UYAP üzerinden adli mercilerin doğrudan erişim sağladığı hatırlatılarak, kendisinden sadece formda yöneltilen diğer sorulara doğru ve eksiksiz şekilde cevap vermesi isteniyor.
Böylece Adli Yardım Başvuru Formu'nu kullanarak adli yardım talebinde bulunan vatandaşların, farklı bilgi ve belgeleri değişik kurumları dolaşarak toplama dönemi de son buluyor.
Bu sayede kişilerin iş ve işlemlerinin kolaylaştırılarak hızlı şekilde çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Uygulama ile ayrıca adli yardım başvurularının yararlanma koşullarının değerlendirilmesinde benzer kriterlerin gözetilerek uygulama birliğinin sağlanması öngörülüyor.
ADLİ YARDIMDA AVUKATA ÜCRET ÖDENİR Mİ?
Adli yardım kapsamında sunulan avukat destekleri aslında ücretsiz değildir. Fakat bu ücreti destek sunulan vatandaş değil baro karşılamaktadır. Avukatların çalışma tüzüğüne göre uygulanan asgari ücret tarifesi, adli yardım sunulan davalar için de geçerlidir fakat bu ücreti baro karşılamaktadır.
Bununla birlikte alt sınır olarak belirlenen asgari ücret piyasadaki meblağların fazlasıyla altında kalmaktadır. Yani avukat desteği sağlamayı kabul eden avukatlar da aslında birer gönüllü avukattır ve işlerini değerinin altında bir ücreti kabul ederek yapmaktadır.
Asgari ücretin ödenmemesi, alınmaması gibi bir ihtimal ise yoktur. Bu fiyatlandırma zorunludur.
ADLİ YARDIMDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Adli yardımdan dava masraflarını, ödeme gücünden yoksun olan ve buna dayanak gösteren vatandaşlar yararlanabilir. Vatandaşlar iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, haklı oldukları yolunda kanaat uyandırmak şartıyla adli yardımdan faydalanabilir.
Fakat adli yardım her dava için geçerli değildir. Adli yargıda ve idari yargıda adli yardım sunulsa da ceza davalarında adli yardım sunulmamaktadır. Bunun sebebi bu davalarda adli yardım yerine zorunlu avukat atamalarının yapılmasıdır.
Şöyle ki;
Eğer ceza davasında dava açılan yani suçlu gösterilen tarafsanız ve 5 yılın üzerinde hüküm almanız söz konusu ise (alt sınır 5 yıl olmak şartıyla) avukatınız devlet tarafından atanmaktadır.