Adli tatil bitiş tarihi ne zaman? 2021 Adli tatil ne zaman bitiyor?

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil süreci bu yıl 20 Temmuz'da başlamıştı. Tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara ise bu süreçte nöbetçi mahkemeler ilgilenmektedir. Adliyelerde yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtayda nöbetçi heyetler görev yapmaktadır. Peki Adli tatil ne zaman bitiyor? 2021 Adli tatil bitiş tarihi ne zaman? İşte sona ereceği tarih

Adli tatil süreci ile ilgili yeni gelişmeler adliyelerde görev alan avukat, hakim ve savcıların gündeminde yer alan konular arasında. Yargı camiasının toplu izne çıktığı döneme olarak bilinen adli tatilde, nöbetçi mahkemeler görev alırken, bu mahkemeler, tutuklusu bulunan veya acil nitelikteki davalara bakmaktadır. Bu süreçte internet aramalarında "Adli tatil ne zaman bitiyor? 2021 Adli tatil bitiş tarihi ne zaman? İşte sona ereceği tarih" sorularına yanıt arayanlar için detaları bu haberimizde derledik.

ADLİ TATİL NEDİR?

Adli tatil, Hakim, savcı ve adliye çalışanlarının toplu olarak izne çıktığı tatil dönemine denir.

ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTECEK?

Yargı çalışanlarının toplu izne çıktığı adil tatil, her yıl aynı tarihler arasında yapılmakta. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde yer alan: "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar." ifadeleri ne göre adli tatil 31 Ağustos 2021 tarihinde sona erecek.

Bu tarihe kadar nöbetçi mahkemeler görev alacak ve sadece tutuklusu olan ya da acil nitelikli davalar için görev alacaktır.

Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtayda nöbetçi heyetler görev yapacak. Danıştayda görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayacak.

Yargıtayda da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak. Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmiyor.

ADLİ TATİLDE İSTİNAF SÜRESİ DURUR MU?

Adli tatil süresince BAM ve Yargıtay bünyesinde nöbetçi heyetler çalışmaya devam eder ve yalnızca tutuklu hükümlere ilişkin yargılama işlerini sürdürür. Yani sanık kişi tutuklu ise bunun istinaf ve temyiz incelemesi tatilde de devam eder.

ADLİ TATİLDE DAVALAR DEVAM EDER Mİ?

Adli tatilde hem hukuk hem de ceza mahkemelerinde bazı dava ve işlere bakılmakta ancak bunun haricinde duruşma yapılmamaktadır.Bu duruşmalar kanunlarla düzenlenmiştir. Bunun dışındakiler için adli tatilde dava açılıp adli tatilden sonra yargılama yapılır.

SULH HUKUK MAHKEMESİ ADLİ TATİLE TABİ Mİ?

Bu yasal mevzuat çerçevesinde artık, (icra mahkemesinde görülenler hariç) basit yargılama usûlüne tabi olan davalara adlî tatilde bakılmayacaktır. ... Basit yargılama usûlünün uygulandığı sulh hukuk mahkemeleri ile iş mahkemeleri adlî tatilden yararlanacaktır.

ADLİ TATİLDE GÖRÜLECEK DAVALAR NELER?

Adli tatilde görülen bazı davalar ise şu şekilde;

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, Velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar. talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

HANGİ MAHKEMELER ADLİ TATİLE GİRMEZ?

Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar. Adlî tatile rastlayan süreler iş