Adana'da 3 bin deprem konutu için harç döküldü

Depremde yıkılan ve ağır hasar alan konutların yerine TOKİ tarafından yapılan 590 evin ilk harcı döküldü. Yatay mimari ve 5 kattan oluşan projelerde toplamda 3 bin konut inşa edilecek.

SONER KAN

Depremde evleri yıkılan ya da ağır-orta hasarlı olan depremzedeler için TOKİ, Adana'da kalıcı konutların inşaatına başlandı. Bu kapsamda Sarıçam'a bağlı Buruk-Cumhuriyet Mahallesi'nde 24 blok ve 590 daire olarak planlanan projede hafriyat çalışmaları tamamlandı, temele ilk harç döküldü. Çukurova ve Ceyhan'da 600'er konutun ihalesi yapılırken, çalışmalar da hız kazandı. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Adana'da yaklaşık 3 bin konut inşa edileceğini ve temmuzda teslim edilmesinin planlandığını hatırlattı.

İNŞAATIN ÜSTADI TOKİ'DİR

"Yapı sektörünün üstadı TOKİ'dir" diyen Karslıoğlu, şöyle devam etti: "Depremde en ufak bir çizik olmayan TOKİ, halk tarafından artık revaçta. Bizler de müteahhitler olarak yeni yapılacak binaları tünel kalıpla, TOKİ'den örnek alarak yapmayı planlıyoruz. Şimdiye kadar 1500'ü aşkın konut ihale edildi. Bu da demek oluyor ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taahhüt ettiği gibi gelecek bir yıl içinde herkes konutlarına kavuşacak."

Adana genelindeki 146 bin 700 binada yapılan hasar tespit çalışmalarına göre; her 100 binadan 3'ü ağır ve orta hasarlı çıktı. Ağır ve orta hasarlı bina sayısı 3 bin 821.

BİLİM İNSANLARINI DİNLESELERDİ BU KADAR CAN GİTMEZDİ

Kahramanmaraş'ın deprem riskine yönelik 3 yıl önce yaptığı açıklamalarla yaşanacak felaketin altını çizen Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay'ın dikkat çektiği binaların tamamı yıkıldı. Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş eski Temsilcisi Kuruçay şöyle konuştu: "Biz depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz, depremin ne zaman olacağını bilen hiçbir teknoloji yok. Zemini kötü binaların yıkılacağını, yüksek katlı binaların kat yüksekliğini yenileyelim diye hep söyledim. Biz geçmişten ders alsaydık, bilim insanlarının söyledikleri uygulansaydı bunlar başımıza gelmezdi."

İSİAS OTEL'İN FENNİ MESULÜ GÖZALTINDA

Adıyaman'daki aralarında KKTC'den gelen sporcuların da bulunduğu 65 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'in yıkılmasına ilişkin soruşturmada otel inşaatının fenni mesulü gözaltına alındı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, otelin fenni mesulü inşaat mühendisi olan Halil Bağcı'yı kent merkezinde gözaltına aldı. Bağcı, işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.