Adalet Bakanı Tunç: Yetki tartışması söz konusu değil

Adalet Bakanı Tunç, AYM'nin rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının, KHK ile düzenlenmesini iptal etmesine ilişkin “Yetki tartışması söz konusu değildir” dedi.

Anayasa Mahkemesi, rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi, anayasaya aykırı bularak iptal etmişti. Adalet Bakanı Tunç, AYM kararıyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir. Cumhurbaşkanı üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan yetkisidir. Atamalara ilişkin yetki tartışması söz konusu değildir. Parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır. Cumhurbaşkanımızın zaten üst kademe yöneticilerini atama yetkisi anayasadan kaynaklanan bir yetkidir. Yürütmeye ilişkin Cumhurbaşkanı kararnamelerini çıkarabilir."

TERÖRLE İÇ İÇE OLMAZ

Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına yönelik eleştirilere yanıt veren Tunç, şöyle devam etti: "Terörle mücadelede birlik beraberlik içinde olmayız. Tatvan'da ve bazı belediyelere gördüğümüz devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanımızın resminin birtakım beyanlarda bulunarak indirilmesi birliğimize yönelik saldırıdır. Hakkari Belediye Başkanı hakkında terör soruşturması ve devam eden davası var. Milletin oylarıyla seçilen yerel yöneticiler, milletin kaynaklarını ve parasını millete aktarmak durumundadırlar."

İADESİNİ UMUYORUZ

Tunç, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında hem sanık hem de gizli tanık olan Serdar Sertçelik için de "İade sürecini başlaşttık" dedi.