Ada'da Ruam paniği

Büyükada’da ulaşımı sağlayan faytonlara koşulan atlardan 81’i ‘at vebası’ diye bilinen Ruam hastalığına yakalandığı için itlaf edildi. Ada karantinaya alındı.

İstanbul Büyükada’daki ormanlık alanda iş makineleriyle 2 büyük çukur kazılmasının ardından faytona koşulan atlara hastalık bulaştığı, telef olan hayvanların da bu çukurlara gömüleceği iddia edildi. Adalar’da paniğe neden olan söylenti gerçek çıktı. Adalar Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada Büyükada’daki bazı atlarda halk arasında ‘at vebası’ olarak bilenen ‘ruam’ hastalığına rastlandığı bildirildi. 

TEDAVİSİ MÜMKÜN DEĞİL

Mevzuat gereğince atların yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen (at, merkep, katır) tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.” 

BU ÇUKURLARA GÖMÜLDÜLER

Büyükada’da açılan 2 büyük çukura hastalık taşıyan atlar kireçlenerek gömüldü. Dün adaya sevk edilen çok sayıda çevik kuvvet polisi de çukurların bulunduğu bölgeye çıkılmaması için önlem aldı.

HAYVAN GİRİŞ ÇIKIŞI YASAK

Adalar Kaymakamlığı, ‘ruam’ hastalığı nedeniyle ilçenin karantinaya alındığını da duyurdu. Açıklamada “İlçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur” denildi.

2 YIL SONRA AYNI KÂBUS

Adalar’da 2017’nin ekim ayında da bin 148 at üzerinde inceleme yapılmış, 18’inin ruam hastalığına yakalandığı belirlenmişti. Hasta hayvanlar da o dönem itlaf edilmişti.

BİN 500 AT TEHLİKE ALTINDA

Büyükada’da ormanlık yolda yürüyen bir at bakıcısı, yanındaki ata hastalık tespiti için iğne yapıldığını ve atı teslim etmeye gittiğini söyledi. Bütün atlara iğne yapılıp, hastalık olup olmadığının kontrol edildiğini söyleyen şahıs, “Bunun gibi en az 50 at var” dedi. Büyükada’da yaklaşık bin 500 atın faytonlara koşulduğu öğrenildi.

İNSANA DA BULAŞIYOR, 6 AY CANLI KALABİLİYOR

Ruam hastalığının insanlara da bulaştığını belirten veteriner Hüdayi Tanrıkulu, paniğe gerek olmadığını belirterek karantina tedbirlerine eksiksiz uyulması gerektiğini söyledi. AKŞAM’a konuşan Tanrıkulu, şu uyarılarda bulundu: “Melleus veya Ruam diye adlandırılan hastalık özellikle tek tırnaklı hayvanlardan (at, eşek ve katır) bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. İnsanlar, hastalığı hasta hayvanlara temas sonucu alır. Hastalık 6 aya kadar dış ortamda canlılığını devam ettirdiği için itlaf ve dezenfeksiyon işlemi kesinlikle yapılmalıdır. Atların koşu takımları, yemlikleri de imha edilmelidir.”

HASTALIĞIN 3 TÜRÜ VAR

BURUN RUAMI: Mukoprulent kanlı bir akıntı, burun mukozasında ilk önce nodüller görülür daha sonra bunların açılmasıyla ülserler meydana gelir. Çene altı lenf yumruları büyümüş, sıcak ve ağrılıdır.

DERİ RUAMI: Bacakların deri altı lenf yolları şişer, üzerlerinde ilk önce nodüller daha sonra ülserler oluşur.

AKCİĞER RUAMI: Çok yavaş seyreder. Bazen aylar alır. Solunum sistemine ait semptomlar görülür, tüberküloz ile karışır.

(AA-DHA-İHA)