ACT kazasının ön raporu tamamlandı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Manas Havalimanı'na inişi sırasında düşen ACT Havayolları'na ait Boeing 747-400F tipi kargo uçağı kazasının ön raporu yayınlandı.

SÜLEYMAN ŞEN-HABER MERKEZİ

Kazanın nasıl meydana geldiğinin ana hatları ile anlatıldığı ön rapora göre; pilotlar uçakların düşük görüş şartlarında güvenli ve otomatik şekilde piste inmelerine olanak sağlayan (ILS CAT-2) yaklaşması yapmaya başladı. Piste süzülüş açısını veren ‘glideslope‘ sinyalini yakalayan pilotlar, son yaklaşmada iniş yapacakları 26 numaralı batı pistinin süzülüş hattının çok üzerinde bir yükseklikte geldikleri için bu hatta oturamadılar. Bu nedenle pist başına yaklaşık 3 bin 400 metre mesafedeyken, 2 bin 800 feet (700 metre)yükseklikte olmaları gerekirken 3 bin 400 feet (1036 metre )yükseklikten alçalmalarını sürdürdüler. Pilotlar, olmaları gerekenden daha yüksek şekilde alçalmaya devam ettiler.  Süzülüş hattının çok üzerinden kat eden uçak, bu nedenle pistin başı yerine,  sonunda 99 feet (30 metre)yükseklikteki karar irtifasına ulaştı. Bu irtifaya ulaşmadan önce ise uçağın uygun süzülüş açısında olmadığı konusunda EPGWS (Gelişmiş Yer Uyarı İkaz Sistemi) cihazından 5 kez uyarı aldılar. 

PAS GEÇMEDE GEÇ KALDILAR

Buna rağmen inişe devam eden pilotlar, minimum karar irtifası olan 99 feette (30 metre) piste görsel temas sağlayamamaları nedeniyle pas geçme kararı aldılar. Bu sırada uçağın ikinci pilotu “Minimum inilebilecek irtifa” dedi. Kaptan pilot ise görüş olmadığını belirterek, “Negative’ diyerek pas geçme kararı aldı. Uçak 58 feet (17.6 metre) yükseklikte pas geçişe başladı ancak 4 bin 200 metre uzunluğundaki pisti geçip, pist sonundan 930 metre uzaklıktaki köye düştü.

16 Ocak 2017 tarihinde, Hong Kong-Bişkek-İstanbul seferini yapan uçak Kırgızistan'ın başkenti Bişkek Manas Havalimanı'na yakıt ikmali için inişe geçmiş, kazada uçağın kaptan pilotu İbrahim Gürcan Dirancı, ikinci pilot Kazım Öndül, yükleme uzmanı Melih Aslan ve teknisyen İhsan Koca ile uçağın düştüğü köydeki 35 kişi hayatlarını kaybetmişti.