Acıyla başladı, acıyla bitti

2023'e Cumhuriyet'in 100. yıl heyecanıyla giren Türkiye, 6 Şubat'ta asrın felaketiyle sarsıldı. 11 şehir yıkıldı, 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Acının gölgesinde Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa giden Türk Milleti bir kez daha ‘Erdoğan' dedi. Yılın ikinci yarısına yeni hükümetle başlayan Türkiye, diplomaside adını küresel aktör olarak tarihe yazdırdı. İsrail'in Gazze saldırılarıyla insanlığın can cekişmesine tüm dünya seyirci kaldı. Türkiye 2023'ü 12 şehidin acısıyla bitirdi.

YIKILDIK AMA AYAĞA KALKTIK

6 ŞUBAT: Türkiye, şubat ayında "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 9 saat sonra 7.6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı illerdeki deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi, ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da etkili olan deprem nedeniyle bu illerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Türkiye'ye 70'e yakın ülke arama kurtarma ekibi ve yardım malzemesi gönderdi. Depremzedeler için tüm kurum ve kuruluşlar ile gönüllüler seferber olurken yardım için yola çıkanlar araçlarıyla kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Türk milleti bir kez daha acıda birleşti.

SEÇİMLER ÖNE ÇEKİLDİ

10 MART: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasamızın 116'ncı maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran 2023'te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzaladım" dedi. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

1 HAZİRAN: 14 Mayıs ve ardından dan yapılan 28 Mayıs seçimlerinin ardından YSK, kesin sonuçlarını açıkladı. Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,18'lik oranla 27 milyon 834 bin 589 oy, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,82 oranla 25 milyon 504 bin 724 oy aldığı bildirildi.

TÜRK MİLLETİ 'ERDOĞAN' DEDİ

28 MAYIS: Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini seçmek için 14 Mayıs'ta sandık başına gitti. İlk turda cumhurbaşkanı adayları yeterli çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı seçimi için ikinci tur oylama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarıştığı, 28 Mayıs'ta yapılan ikinci tur oylamada Erdoğan, yüzde 52.18'lik oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

TSK'YA İLK KADIN AMİRAL

3 AĞUSTOS: Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan YAŞ'ta alınan kararlara göre, 30 Ağustos 2023'ten geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Genelkurmay Başkanlığına 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı. TSK'da ilk defa bir kadın subay amirallik rütbesine terfi ettirildi. Deniz Kuvvetleri'nde Kurmay Albay Gökçen Fırat, tuğamiralliğe yükseltildi.

HAİNLER İÇİŞLERİ'NE SIZMAYA KALKTI

1 EKİM: İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla gelen 2 terörist Meclis'in yeni yasama yılına başladığı gün bombalı saldırı eyleminde bulundu, teröristlerden biri üzerindeki bombayı patlattı, diğer terörist etkisiz hale getirildi, 2 polis hafif yaralandı.

GAZZE KAN AĞLIYOR

7 EKİM: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun bombardıman başlattı. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda, 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bin 800'ü çocuk, 21 binden fazla Filistinli öldürüldü, 53 bin 688 kişi de yaralandı. Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

BOĞAZ'DA GÖVDE GÖSTERİSİ

29 EKİM: Başkan Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde Cumhuriyet'in ilanının 100. yılı dolayısıyla yapacağı konuşma için kürsüye saat 19.23'te çıkarak millete seslendi, "Ülkemiz, Türkiye Yüzyılı' dediğimiz ikinci asrına yelken açıyor." dedi. 100. yıl gösterilerine, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi "TCG Anadolu"nun da aralarında yer aldığı 100 savaş gemisinin Boğaz'daki geçit töreni damgasını vurdu.

TÜRKİYE 100 YAŞINDA

29 EKİM: Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümü, yurt genelinde özel etkinliklerle kutlandı. Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK'ün bayram günü Anıtkabir üzerinde, ardından da İstanbul Boğazı'nda gösteri uçuşu yaptığı etkinlikler kapsamında, Devlet Tiyatroları'ndan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na, üç boyutlu gösterilerden öğrencilerin okullarındaki hazırlıklarına kadar Türkiye tek yürek 100. yaşını kutladı.

ANITKABİR DOLDU TAŞTI

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı ile Anıtkabir Cumhuriyet'in 100. yılında ziyaretçi akınına uğradı. Milli Savunma Bakanlığı, 29 dolayısıyla Anıtkabir'i de 1 milyon 182 bin 425 kişinin ziyaret ettiğini ve yeni bir rekorun kırıldığını bildirdi.

4 KASIM: CHP 38. Olağan Kurultayı'nda, Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışan Özgür Özel, ikinci turda 812 oy alarak genel başkan seçildi.

16 ARALIK: Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 1 Ocak'tan bugüne kadar 2 bin 84 teröristin etkisiz hale getirildiğini, özellikle son 4 ayda Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarla etkisiz hale getirilen terörist sayısının 820 olduğunu açıkladı. Güler, hudutlarda 199 bin 898 kişinin geçişinin engellendiğini, yakalanan 13 bin 156 düzensiz göçmen ile 410'u FETÖ olmak üzere 590 teröristin kolluk kuvvetlerine teslim edildiğini bildirdi.

TÜRKİYE 12 ŞEHİDİNİ UĞURLADI

23-24 ARALIK: Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 askerin şehit olduğunu açıkladı. Devam eden operasyonlarda 56 terörist etkisiz hale getirildi. Irak ve Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirilen hava harekatları ile bölücü terör örgütü tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, petrol tesisleri ve depolardan oluşan toplam 29 hedef imha edildi. MİT de düzenlediği operasyonlarda üst düzey teröristleri avladı, 50'den fazla noktayı tam isabetle vurdu.