Acil çağrılar 112'de toplandı, asılsız ihbarlar azaldı

İstanbullular artık ‘112' üzerinden jandarma, emniyet ve itfaiye gibi birçok birime ulaşabiliyor. Doç. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, “Günlük 23 bin olan çağrı sayısı, bu sistem sayesinde 8 binlere kadar düştü” dedi.

Pandemi kısıtlamaları bitti, okullar açıldı, İstanbul trafiği gün boyu yine ambulans sirenleriyle çınlamaya başladı. Sürücülerin büyük çoğunluğu da "fermuar sistemini" bilmiyor. Bu sisteme göre araçların, ambulansın bulunduğu şeritten sağ ve sola doğru açılması gerekiyor. Oysa çoğu sürücü emniyet şeridinin bulunmadığı noktalarda kırmızı ışık yanarken ceza yerim korkusuyla yol vermek istemiyor.

YOL VERENE CEZA YOK

İstanbul Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, ambulansa yol vermeye çalışırken kırmızı ışıkta geçmek zorunda kalan araçların kesinlikle trafik cezası almayacağını belirtti. Yeni ortak çağrı sistemini de ilk kez anlatan Doç. Dr. Türkdoğan, şunları söyledi: "Artık polis, jandarma, itfaiye gibi tüm acil çağrılar, 112 üzerinden yapılıyor. İlk çağrı karşılayıcılar, asılsız ihbarları ayıklıyor, vatandaşı tek tıkla ilgili birimlere aktarıyor. Günlük 23 bin bandında olan çağrı sayılarının 8-9 bine kadar düştü."