Açığa alınma ne demektir, ne anlama geliyor? merak ediliyor. Kamuda açığa alınan, görevden uzaklaştırılan personel ve memur maaş alır mı? Açığa alma süreci nasıl başlar, devam eder ve biter? Tüm bu soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz. Açığa alma, devlet memurları hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 işgünü içinde soruşturmaya başlanması şarttır. Görevden uzaklaştırma şayet bir disiplin kovuşturması kapsamında yapılıyorsa soruşturma ve uzaklaştırma en çok 3 ay devam edebilir,
Açığa alma, devlet memurları hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 işgünü içinde soruşturmaya başlanması şarttır. Görevden uzaklaştırma şayet bir disiplin kovuşturması kapsamında yapılıyorsa soruşturma ve uzaklaştırma en çok 3 ay devam edebilir, ceza kovuşturması kapsamında yapılıyorsa görevden uzaklaştırmaya yetkili amir (bu amir aynı zamanda müfettişlerin görevden uzaklaştırdıkları memurlar hakkında atamaya yetkili amir'dir) ilgilinin durumunu her 2 ayda bir inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir.
Açığa alınan, görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun ya da olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının (maaşlarının) 2/ 3'ü ödenir ve bu memurlar kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. Görevine geri döndüğünde bu süreç içerinde Maaşından kesilen 1/3'lül tutar/ tutarlar faiziyle birlikte ödenir.
Darbe girişimi sonrası açığa alınan kamu personelleri görevlerine geri dönebilirler mi? Darbe girişimi sonrası kamuyu sarsan uzaklaştırma kararları devam ediyor. Tüm kamu kurumalarında Fethullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması ile ilişkisi saptanmış memurlar açığa alınmaya devam ediliyor. Açığa alınan kamu personeli görevine devam edebilir mi? Süreç nasıl işler?
Devlet memurları Kanunu’nun 137-145. açığa alınma şu şekilde tanımlanmaktadır. Açığa alama görevi başında kalmasında sakınca görülecek "devlet memurları" hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Kamuoyunda açığa alınma ya da el çektirme olarak bilinmesine karşın mevzuatta böyle tarif edilmemiştir. Açığa alma, memuriyetten atılma uygulaması ile karıştırılmamalıdır. Açığa alınan memurun memuriyet hayatı biter şeklindeki yorumalar yanlış olarak tabir edilmektedir. Açığa alınan personelin işten atılarak memuriyet hayatı bitmesi gibi bir durum söz konusu değildir.