ABD’ye ek vergi Avrupalıları vuracak

Amerika’da üretilen otomobillere ithalatta yüzde 60 ek vergi Avrupalıları vuracak. ABD’de üretilip ülkemizde satılan Mercedes, BMV ve Volvo’nun bazı modellerinin ithalatı duracak.

Sümer Demirciler

Bakanlar Kurulu’nun, ABD Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar 21 Haziran’dan itibaren uygulanmaya başlandı. Buna göre, ABD’den ithal edilen bazı kabuklu meyvelerden yüzde 10, pirinçte yüzde 25, viskide yüzde 70, bazı makyaj malzemelerinde yüzde 250’ye varan ek gümrük vergisi alınmaya başlayacak. Alınan karar sonrasında en büyük darbeyi otomotiv ithalatı görecek. Mercedes ve BMW ABD’de üretim yapan iki büyük marka olarak dikkat çekiyor. Ülkemizde Mercedes’in ABD’de üretilen GLC, GLE ve GLS modelleri, BMW’nin ise X Serisi’nin 3,4,5 ve 6 versiyonları ve 2018 yılının başından itibaren 1,6 litre motorlu 520i modeli satılıyor. 

ÇOK SATAN JEEP İTALYA’DAN GELİYOR

ABD kökenli markalardan Ford küçük miktarlarda sattığı Edge ve Mustang dışındaki ürünleri ABD dışındaki ülkelerden ithal ederken, Jeep satışlarını da büyük ölçüde İtalya’da üretilen Renegate oluşturuyor.

VOLVO İÇİN SIKINTI 

Yeni karardan en çok etkilenecek markaysa Volvo olacak. 2019’da Türkiye’de satılması planlanan yeni S60’ın ithalatı riske girecek. Volvo’nun Türkiye’de en çok sattığı modeli olan S60’nın yeni jenerasyonu geçtiğimiz hafta ABD’deki ilk fabrikasında üretilmeye başlandı.  Volvo Türkiye Genel Müdürü Sabri Sözen, Türkiye’ye gelmesi 2. çeyreğin sonunu bulur. Yani biz 6 ayda 750 adetlik satış öngörüsünü karar önce yaptık” diye konuştu.