ABD'ye 4 uyarı

Gazze'deki soykırımın durması için diplomasi yürüten Başkan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a 4 kritik mesaj verildi.

Başkan Erdoğan, Bakan Fidan ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı İstanbul'da kabul etti. Ankara görüşmelerde Washington'a 4 mesaj iletti: "Gazze'de ateşkes, F-16 süreci nihayete ermeli, İsveç için karar Meclis'te, Karadeniz'de gerilim istemiyoruz."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti. Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşen kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de hazır bulundu. Başkan Erdoğan'ın kabulünden önce Fidan ve Blinken, yaklaşık 2 saat bir görüşme gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkiler kapsamlı şekilde ele aldı. Bakan Fidan, muhatabına Türkiye'nin F-16 alım sürecinin sonuçlanmasını beklediğini aktararak, İsveç'in NATO üyelik süreciyle ilgili nihai kararın TBMM'ye ait olduğunu ifade etti. İki bakan, Gazze'de devam eden insanlık trajedisini de değerlendirdi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ŞART

İsrail'in artan saldırganlığının tüm bölgeye yönelik bir tehdit olduğuna dikkati çeken Bakan Fidan, derhal ateşkes ilan edilerek Gazze'ye kesintisiz insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak, iki devletli çözüme yönelik müzakerelere bir an önce başlanması çağrısında bulundu. Bakan Fidan, Türkiye'nin Karadeniz'de gerilim yaşanmasını arzu etmediğini, Rusya ve Ukrayna'da üretilen gıda ürünlerinin güvenli biçimde dünya pazarlarına ulaştırılması için Türkiye'nin gösterdiği çabalar konusuna da değindi. Görüşmede, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşmeler ile Suriye ve Irak gibi bölgesel konular da ele alındı.

İNGİLİZ MAYIN GEMİSİ MONTRÖ'YE TAKILDI

İngiltere geçtiğimiz ay Ukrayna'ya Kraliyet Donanması'na ait iki mayın gemisi vermişti. Ankara ise Montrö Sözleşmesi'ni hatırlatarak şu açıklamayı yapmıştı: "Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonunu derhal 'savaş' olarak tanımlamış ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi uyarınca savaş gemilerine Boğazları kapatmıştır. Türkiye; bu savaş boyunca da değişmez kararlılığını ve ilkeli tutumunu muhafaza etmektedir."

İSTANBUL VE 27 İLİN ADAYI AÇIKLANIYOR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin İBB Başkan adayının da aralarında bulunduğu 12'si Büyükşehir, 28 ilin başkan adaylarını açıklayacak.

AK Parti'de 31 Mart yerel seçimleri için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Başkan adayı, bugün Başkan Erdoğan tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak organizasyonla duyurulacak. Aday tanıtım toplantısında 12 büyükşehir ile 16 ilin belediye başkan adaylarının açıklanması planlanıyor. Başkan Erdoğan, Ankara ve kalan illeri ise 15 Ocak'taki programda Başkent'te duyuracak. Ayrıca, ilçe belediye başkan adayları ise 15 Ocak'tan sonra belli olacak. AK Parti tarafından aday gösterilecek isimlerin dün itibarıyla aranarak adaylıklarının tebliğ edildiği belirtildi. Açıklanacak 12 büyükşehir şöyle: İstanbul, Muğla, Kocaeli, Erzurum, Eskişehir, Balıkesir, Bursa, Aydın, Samsun, Mardin, Denizli ve Ordu. Kalan 16 il ise şöyle: Giresun, Elazığ, Artvin, Edirne, Düzce, Bitlis, Bingöl, Çanakkale, Çankırı, Kastamonu, Rize, Sinop, Tokat, Yalova, Isparta ve Bayburt.

ANKARA ADAYI 15 OCAK'TA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Ocak'ta AK Parti'nin Ankara'da yeni yaptığı binada düzenlenecek programla, kalan büyükşehir ve illerin tamamı ile seçim beyannamesini açıklayacağını söyledi. MHP ile 13 toplantı yaptıklarını hatırlatan Yavuz, "İlkeleri doğru koyalım diye uğraştığımız için böyle. 5 ilde MHP adayını destekleyeceğiz. 24 ilde MHP aday çıkartmayacak, bizim adayımızı destekleyecek. 22 ilde de karşılıklı rekabet edeceğiz" dedi. Öte yandan Demokratik Sol Parti ve Büyük Birlik Partisi heyetleri ayrı ayrı AK Parti Genel Merkezi'nde ağırlandı. AK Parti heyeti Yeniden Refah Partisi'ni de ziyaret etti.