CHP'de cumhurbaşkanı aday arayışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçim açıklamasının ardından adayların kimler olacağı merak ediliyor. CHP cumhurbaşkanı adayları ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor.

Kulislerde parlamento seçimleri için ittifak yapılması ve CHP’nin de cumhurbaşkanlığı için kendi adayını çıkarması formülü tartışılmaya başlandı. Bunun üzerine partide cumhurbaşkanlığı adaylığı için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin adları geçiyor.

CHP, cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceğini tartışmak için bugün PM’yi olağanüstü toplayacak. Toplantıda PM üyeleri cumhurbaşkanı adayına dönük düşüncelerini dile getirecek. Toplantıda üç ismin cumhurbaşkanı adayı olarak tartışılması bekleniyor.

ÖZTÜRK YILMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz,  24 Haziran 2018'de gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday olmadığı takdirde cumhurbaşkanlığına adayı olacağını açıklamasının ardından gündemin merkezine yerleşti.

Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

Cumhurbaşkanı Aday Adaylığımı açıklamamın ardından panikleyerek beni fütursuzca ve ciddiyetsiz bir şekilde eleştiren marjinal çevrelerin bu kararım üzerinde hiç bir kıymeti harbiyesi yok.

DİDEM ENGİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz tarafından 24 Haziran 2018'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı erken seçimlerinde, CHP Cumhurbaşkanlığı adayı olacağının açıklaması gerçekleştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili olan Öztürk Yılmaz'ın adaylık açıklamasında bulunmasının hemen sonrasında CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin de, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını koyacağının altını çizdi.

SEÇİME GİRECEK PARTİLER HANGİLERİ?

YSK, 24 Haziran'da yapılacak seçime AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi'nin girebileceğine karar verdi.

Gün içerisinde İYİ Parti'nin seçimlere katılamayacağı korkusuyla partisinden istifa eden 15 CHP'li milletvekili, Meclis'te grup kurabilmesi için İYİ Parti'ye geçtiğini açıklamıştı.

İYİ PARTİ SEÇİME GİREBİLECEK Mİ?

CHP’den İYİ Parti’ye geçecek 15 isim CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bazı milletvekilleriyle birlikte TBMM'de düzenlediği basın açıklamasında istifa eden isimleri de açıkladı. İstifa eden 15 vekille İYİ Parti Meclis’te grup kuracak.

İYİ PARTİ'YE GEÇEN MİLLETVEKİLLERİ KİMLER?

CHP’den İYİ Parti’ye geçecek 15 isim arasında; Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca, Burdur Milletvekili Mehmet Göker ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Çorum Milletvekili Tufan Köse ve Amasya Millegvekili Mustafa Tuncer de yer alıyor.

Şu an Meclis'te bulunan İYİ Partili isimler şöyle:

Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu

Seçim Kanunu’na göre, bir partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gruplarının bulunması şartını” yerine getirmesi gerekiyor. İYİ Parti’nin, 6 ay şartına takılması durumunda, B Formülü’nün yani, TBMM’de grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili şartının yerine getirilmesi için en az 15 milletvekiline daha ihtiyaç bulunuyor. Şu anda İYİ Parti’nin Meclis’te 5 sandalyesi bulunuyor. Meclis’te 20 sandalyeyi bulursa, İYİ Parti seçimlere doğrudan katılma hakkına kavuşacak.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın konuyla ilgili Meclis’te 13:30’da açıklama yapacağı bildirildi.