Abdülhamid Han Gemisi Yunanistan'ı paniğe sevk etti... ''Erdoğan öngörülemez bir oyuncu''

Mavi Vatan filosunun önemli parçası olarak denizlerde doğal gaz ve hidrokarbon arama çalışmaları yapmak üzere yeni görevine başlayan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin yarattığı etki Yunanistan medyasında yankılandı. Yunan medyasındaki haberlerde Başkan Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin 'Mavi Vatan' konusundaki kararlığına dikkat çekildi.

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Akdeniz'de yeni görevine başlayacağını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar duyurdu.

Bakan Bayraktar, "Pruvası neta, dümeni viya, rüzgarı da kolayına olsun" sözleri ile gemiye yeni görevinde başarı temenni etti.

Yerli ve milli imkanlar ile tam bağımsız enerji hedefiyle görevine başlayan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Yunanistan'ı rahatsız etti.

Türkiye'nin en önemli sondaj gemilerinden biri olan Abdülhamid Han'ın göreve başlaması Yunan medyasında büyük yankı uyandırdı.

Yunan medyasından ERT News, Abdülhamid Han'ın Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başladığını bildirirken, Türkiye'nin yayınladığı Navtex'e göre direktifin 10 Ağustos'tan 6 Şubat'a kadar geçerli olacağını belirtti. ERT News mevcut bölgenin Yunanistan'a daha yakın olmasına rağmen Türkiye'nin kıta sahanlığı içinde olduğunu vurguladı.

Başkan Erdoğan'ın Türkiye'yi bölgesel bir güç haline getirmeye çalıştığını dile getiren ERT News, Türkiye'nin araştırma kabiliyetlerini ve bilgi birikimini kullandığına dikkat çekti. ERT News haberinde ayrıca yaşanan bu sürecin Türkiye ile Yunanistan arasındaki yumuşama dönemine denk geldiğini belirtti.

ABDÜLHAMİD HAN GEMİSİ'Nİ KONUMUNDAN ANALİZ ETTİLER

Yunan medyasının bir diğer yayın organlarından biri olan Kathimerini, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin konumunu paylaşıp ve görev yapacağı bölgeyi işaretledi. Haberde ayrıca Türkiye'nin yetki alanları içerisinde arama faaliyetleri yürüttüğü ifade edilerek, "Türkiye yetki alanı içinde hareket ettiği için Atina endişeli değil. Yunanistan-Türkiye yakınlaşmasının bu hamleden etkilenmesi beklenmiyor" sözlerine yer verildi.

'ERDOĞAN ÖNGÖRÜLEMEZ BİR OYUNCU'

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Türkiye'nin karasularında kalıp kalmamasına ilişkin kesin bir bilgi olmadığını belirten Etnos gazetesi ise, "Ankara'nın önümüzdeki dönemde nasıl hareket edeceği merak konusu, Türkiye cumhurbaşkanı öngörülemeyen bir oyuncu olmaya devam ediyor, Atina nasıl hareket edeceğini görmek için Erdoğan'ı bekliyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE MAVİ VATAN'DAN TAVİZ VERMİYOR

Etnos gazetesi, bir diğer haberinde Türkiye'nin Abdülhamid Han Sondaj Gemisi hamlesinin ne anlam ifade ettiğini tartışırken, Türkiye'nin Mavi Vatan vurgusuna dikkat çekti. Abdülhamid Han gemisinin çalışacağı bölgenin Türkiye kıyılarının oldukça güneyinde olduğunu ifade eden Etnos gazetesi, bu hususun Türkiye ve Başkan Erdoğan'ın kararlılığını gösterdiğini dile getirdi.

Gazete bu ruh halini 'Mavi Vatan' konusunda taviz vermeme' olarak değerlendirdi.