ABD’nin şarlatanı iade etmeme lüksü yok

Türkiye ile ABD arasında 1980’de imzalanan Suçluların İadesi ve Adli Yardımlaşma Anlaşması'na göre, ABD’nin FETÖ’nün elebaşı Gülen’i iade etmeme lüksü bulunmuyor.

MAHMUT GÜRER

Milleti iradesini hedef alan, 15 Temmuz tarihli ihanet girişiminin Pensilvanya'da yaşayan elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin süreç işliyor. 

Maddede, "Taraflar, hakkında kovuşturma yapılan veya bir suçla itham edilen, ya da bir suçtan hüküm giymiş olan kişileri, bu anlaşmada yer alan hüküm ve koşullara uygun olarak birbirlerine teslim etmeyi üstlenir..." ifadesi yer alıyor.

GEREKLİ TÜM ŞARTLAR TAMAM

Anlaşma kapsamı dışında tutulan tek istisna ise "suçun" siyasi içerikli olması. "Darbe girişimi", "devlet başkanına suikast" ve “siyasi” içerikli suç kapsamına girmiyor. Türkiye, FETÖ'nün iadesi için 44 maddelik anlaşmada tüm şartları tamamladı.

Reddetme yetkisi olamaz

Anlaşmanın birinci maddesi, kriterlere uygun başvuru yapılması halinde taraflara "iade" yükümlülüğü getirdiği için yargının süreçteki rolü "teknik inceleme" ile sınırlı. ABD ve Türk mahkemeleri, iade başvurularını anlaşmaya uygun olup olmadığı yönüyle inceleyebiliyorlar. İade talebinde bulunan ülke, anlaşmada yer alan kriterleri yerine getirilmişse, mahkemelerin iade talebini reddetme gibi bir yetkisi bulunmuyor.