ABD’nin eski Ankara büyükelçisi itiraf etti: PYD ve YPG, PKK’ya  bağlı unsurlardır

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey, “Hiç şüphe yok ki PYD ve YPG, ana örgüt PKK’nın unsurlarıdır. CIA raporlarında da böyle yer alıyor” dedi. 

2008-2010 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan James Jeffrey, ABD’nin terör örgütü YPG/PKK’ya desteğini ve bu desteğin Ankara-Washington hattında neden olduğu gerilimi değerlendirdi. Jeffrey, PYD/YPG ile PKK arasındaki ilişkinin bir sır olmadığına ve bazı Amerikan istihbarat kurumlarının da bu ilişkiyi kabul etmeye başladığına işaret etti.

PKK’NIN KONTROLÜNDE 

Emekli diplomat Jeffrey, “Hiç şüphe yok ki PYD ve onun askeri kanadı olan YPG, ana örgüt PKK’nın unsurlarıdır ve genel anlamda onun kontrolü altındadır” diye konuştu. Jeffrey, “İlgili ABD kurumları bu ilişkiyi birçok kez dile getirmiştir ancak ABD yönetimi, PKK’yı resmen terör örgütü olarak kabul ederken (YPG ile ilgili) bu durumu resmi olarak önemsemiyor gözükmektedir” değerlendirmesini yaptı.

DEAŞ KULLANILIYOR

CIA’in resmi internet sayfasında “YPG’nin PKK’nın Suriye kolu olduğunu” yazdığını hatırlatan Jeffrey, aynı şekilde ABD İstihbarat Topluluğu’nun önceki ay Kongre’ye sunduğu resmi raporda da YPG’den “PKK uzantısı” şeklinde bahsedildiğinin bilindiğini ifade etti. ABD’nin terör örgütü DEAŞ’la mücadelesini henüz tam olarak bitiremediğini kaydeden Jeffrey, Suriye’nin halen bazı bölgelerinde DEAŞ militanlarının olduğunu ayrıca “DEAŞ Karşıtı Koalisyonun” bürokratik bir yapı olarak biraz daha uzun yaşamak istediğini söyledi. ABD’nin, “DEAŞ’la mücadele” yasal zemini çerçevesinde Suriye’de binlerce askerini bulundurabildiğine dikkat çeken Jeffrey, bu sebeple ABD'nin DEAŞ’la mücadeleyi son noktasına kadar sürdürmeye niyetli olduğunu söyledi. Jeffrey ABD’nin YPG’yi kullanarak Suriye’de asker bulundurabildiğini, Kürtleri otonom güç haline getirmeyi hedeflemediğini ifade etti. 

Türk ve ABD askeri karşı karşıya gelmez 

“Türkiye ile ABD arasındaki önemli görüş ayrılıklarının çözülmesi zaman alacak ancak Türk askeri ile Amerikan askerlerinin herhangi bir şekilde karşı karşıya gelmeyeceğine eminim” yorumunu yapan Jeffrey, koltuğunu terk edecek olan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın son Ankara ziyaretinde özellikle Münbiç konusunda önemli görüşmelerin yapıldığına işaret etti.