ABD'li eski bürokrat Doran: ABD'nin YPG ile ortaklığı çıkmazda

ABD'li eski bürokrat Doran, Obama döneminde DEAŞ'ı yok etmek için YPG ile ortaklığa girilmesini ‘baş ağrısı' olarak nitelendirdi. Doran, “Türkler ile sorun olmayacağını düşündüler ama yanıldılar. Ortaklıkları sona yaklaşıyor” dedi.

WashIngton'da Obama döneminden beri sürdürülen Ortadoğu stratejisine getirilen eleştiriler giderek artıyor. ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde yerel ortaklarıyla izlediği yolun çıkmaz sokak olduğu, SDG adı verilen terör örgütü YPG ile ortaklığın baş ağrısı yaptığı, bu ortaklığın sona ermeye mahkum olduğunu belirten Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi eski kıdemli direktörlerinden ve Hudson Enstitüsü Ulusal Güvenlik ve Terör Uzmanı Michael Doran, TRT Haber'e konuştu. Doran, verdiği demeçte Türkiye ile yalnız Ortadoğu değil, Çin'e karşı Orta Asya coğrafyasında birlikte hareket edilmesi gerektiğini de söyledi. Doran "Umuyorum ki, bu ilişki hakkında Washington'da ilk kez ciddi bir tartışma başlayacak. Ukrayna Savaşı'ndan sonra Türkiye'nin en önemli ortağımız olduğu ve SDG(YPG) ile bu ilişkinin Türk- Amerikan ilişkilerine zarar verdiği fikrini daha çok kişinin benimsemeye açık olduğunu ve ABD'nin bu ortaklığı yeniden düşünmesi gerektiğine inanıyorum" diyerek şöyle devam etti:

SONA YAKLAŞIYORLAR

"Amerikalılar Obama döneminde çıkmaz sokağa girdi, YPG ile ittifak kurdular. Bunun DEAŞ'ı yok etmek için geçici bir çare olduğunu, Suriye istikrara kavuşunca çekileceklerini söylediler. Ama bu ittifakı sona erdirmenin ülke içinde siyasi maliyeti vardı. Bir şekilde Türkler ile sorun olmayacağını düşündüler ama bu imkansız bir durumdu. İnanıyorum ki ortaklıkları sona yaklaşıyor. Bu, Türkiye'nin sahadaki baskısı ve görüşmelerle olacak. Ukrayna-Rusya savaşı, ABD'nin Türkiye'nin değerini daha iyi anlamasına yardımcı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna savaşındaki diplomatik gücünü, YPG ile ilişkisini sona erdirmesi için ABD'lilere baskı yapmak için bir fırsat olarak görüyor. Yakın vadede sona erer mi bilmem ama sona ermeye mahkum. Çünkü ABD politikası çözümsüz bir çelişki. Zira Amerikalılar YPG ile ortaklıklarının Türkiye'nin yararına olduğunu istedikleri kadar anlatsınlar Türklerin bunu asla kabul etmeyeceğini görmeye başladılar."

ABD, sınırımızın öte tarafında tacizlerini sürdüren PKK/ YPG'ye TIR'lar dolusu silah gönderiyor. Eğit-donat projesiyle askeri eğitim veriyor.

TÜRKİYE, ORTA ASYA'YA AÇILAN KAPI; ABD GÖRMELİ

Türkiye'nin bölgede istikrar için ABD'nin en önemli ortaklarından biri olması gerektiğini kaydeden Michael Doran Orta Asya'ya da dikkat çekti: "Türkiye ile Azerbaycan arasında ittifak büyüyor ve Türk devletleri örgütleniyor. ABD, Türkiye'yi Orta Asya'ya açılan kapı olarak görmeli. Türkiye'nin bir enerji merkezi haline gelmesi fikrinin heyecan verici olduğunu düşünüyorum. ABD'nin amacı Rusya ve Çin ile rekabet etmek ise hedefi Türkiye ve müttefikleriyle çalışmak olmalı."

JEFFREY: TERÖR ÖRGÜTÜ SINIRDAN ÇIKARILMALI

Amerika Türkiye'ye sözünü tutmak zorunda

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ay başında yaptığı Ankara ziyaretinin ardından NTV'den Deniz Kilislioğlu'na açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası harekatı ve ABD'nin terör örgütüyle ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Jeffrey, ABD'nin, Türkiye'nin harekatını durdurmasının tek yolunun 2019'da Türkiye'ye verdiği, 'sınırdan terör örgütünü çekme' sözünü tutması olduğu söyledi. Ankara'da yaptığı görüşmelerin ardından Foreign Policy dergisine bir de yazı yazan Jeffrey, makalesinde "Barış Pınarı Harekatı'nı durdurmak için imzalanan 2019'daki anlaşmanın genişletilerek canlandırılması gerektiğini" söyledi. Jeffrey, "Sorunu çözmenin bir yolu SDG'nin Suriye'nin hiçbir noktasından Türkiye'ye saldırı gerçekleştirmeyeceği sözü vermesi olabilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bugüne kadar terör örgütü ile SDG arasındaki ilişkileri belgeleriyle ortaya koymasına rağmen YPG'nin SDG üzerinde kontrolü olmadığını öne süren Jeffrey, "SDG'yi komuta edenler Suriye'de "YPG'nin Doğu kanadı" diyorlar. Bunlar konuştuğumuz kişiler. Zaten bunun dışında birileriyle temas halinde değiliz" dedi.