AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, "Halep'e insani yardım ulaştırılmasının aciliyetine" ilişkin ortak yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, Rusya tarafından Halep'te ilan edilen ateşkesin sonra ermesinin ardından, AB, BM ve insani yardım kuruluşlarının çabalarına rağmen, yaralı sivillerin tahliye edilmesi ve halka yardımların ulaştırılmasını içeren bir anlaşmaya varılamadığı belirtildi.
Acil insani yardıma muhtaç binlerce insan olduğu vurgulanan açıklamada, yaralı sivillerin tahliyesiyle eş zamanlı olarak insani yardımların ulaştırılmasına duyulan aciliyete dikkat çekildi.
- ATEŞKES ÇAĞRISI
Bunun da ancak insani yardım ve sağlık görevlilerinin güvenliğinin sağlanmasıyla mümkün olabileceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Suriyeli yetkililer ve müttefiklerine, Halep'te ateşkesin yenilenmesi ve BM'nin ekim ayındaki planında olduğu gibi, yardım kuruluşları konvoylarına izin vermeleri çağrısı yapıyoruz. Tüm taraflar, Suriyeli sivillerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardım operasyonlarına izin verilmesine tartışmasız bir şekilde gerçek bir bağlılık göstermek zorunda. Tüm Suriyelilerin acil yardıma ihtiyacı var, kim olurlarsa olsunlar, hayat kurtarıcı desteği alma hakları var."
- "SAVAŞ SUÇU OLUŞTURABİLİR"
Savaşın tüm taraflarının Halep'teki sivil bölgeleri ve sağlık tesislerini vurmayı sonlandırması istenen açıklamada, "İnsani yardım ve sağlık görevlileri dahil sivillere dönük kasıtlı saldırılar, uluslararası kanunların açık bir şekilde ihlalidir ve savaş suçu oluşturabilir. Suriye'deki iç savaşın askeri bir çözümü yoktur." ifadesi kullanıldı.
AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren AB Konseyi, 21 Ekim'de toplanmış, Suriye'ye ilişkin yayımlanan bildirgede, Halep'teki saldırılarından dolayı Rusya kınanmıştı ancak liderler, İtalya'nın itirazı nedeniyle Rusya'ya dönük herhangi bir yaptırım kararı alamamıştı.