ABD'den Rusya'ya Tahıl 'Koridoru Anlaşması' tepkisi... ''Sorumsuzca ve tehlikeli''

ABD'de Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesine tepki göstererek, sorumsuzca ve tehlikeli olarak değerlendirdi.

AA

Beyaz Saray, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilme kararını "sorumsuzca ve tehlikeli" şeklinde nitelendirerek, bunun olumsuz etkilerinin tüm dünyada insanlara zarar vereceğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilme kararını "sorumsuzca ve tehlikeli" şeklinde nitelendiren Kirby, bu kararın, gıda kıtlığını daha da kötüleştireceğini ve dünya genelinde savunmasız milyonlarca insana zarar vereceğini söyledi.

Kirby, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin "Rusya'nın Ukrayna'daki acımasız savaşı nedeniyle yükselen gıda fiyatlarının düşürülmesinde kritik öneme sahip olduğunu" belirterek bunun, gelişmekte olan ve yoksul ülkeler için önemine işaret etti.

"Rusya'nın Ukrayna limanlarına yönelik etkin ablukasını yeniden başlatmasının ve tahılın dünya pazarına ulaşmasını engelleme kararının" tüm dünyadaki insanları etkileyeceğini söyleyen Kirby, "Rusya, bu askeri saldırı eyleminin sonuçlarından tamamen ve münhasıran sorumlu olacaktır." ifadesini kullandı.

Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kararından geri dönmeye çağırdıklarını belirtti.

Diğer yandan ABD'nin, tahılın küresel pazara ulaşması için BM'deki diğer ülkelerle ve ortaklarla birlikte çalışmaya devam edeceğini kaydeden Kirby, Rusya'ya uygulanan yaptırımların tahıl, gıda ve gübre maddelerini hedef almadığını, bunun bir "Rus propagandası" olduğu görüşünü paylaştı.

Kirby, tahılın karadan çıkarılması olasılığının ise daha karmaşık ve gemiler kadar etkin olmayacağı mesajını verdi.

KIRIM KÖPRÜSÜ SALDIRISI

Kırım köprüsüne yönelik saldırıyla ilgili ise Kirby, "Bu noktada saldırıyı herhangi bir tarafa atfedecek durumda değiliz." dedi.

Kirby, saldırının, Rusya'nın tahıl girişimi anlaşmasının süresini uzatmama kararıyla bir alakası olduğunu düşünmediğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu yöndeki kararını zaten önceden belli ettiğini söyledi.

Ukraynalıların kendi toprakları için savaştığını belirten Kirby, "Kırım, Ukrayna'dır." dedi.

BLİNKEN: RUSYA, GIDAYI SİLAHA DÖNÜŞTÜRDÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basın açıklamasında, "Rusya'nın bugünkü eyleminin sonucu, gıdayı silah haline getirmektir. Bu, gıdanın çok ihtiyaç duyulduğu yerlerde bulunmasını zorlaştıracak ve fiyatların yükselmesine yol açacak." dedi.

Blinken, savaşın vurduğu Ukrayna'dan güvenli şekilde tahıl ihraç etme anlaşmasından çıkan Rusya'nın kararıyla ilgili, "Sonuç olarak bu insafsızlık. Piyasaların şimdiden tepki verdiğini görüyoruz." ifadelerine yer vererek, anlaşmaya "mümkün olan en kısa sürede geri dönülmesi" gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı, tahıl anlaşmasının önemine de değinerek, "Bildiğiniz gibi Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, en azından tahıl ve diğer gıda ürünlerinin Ukrayna'dan çıkıp dünya pazarına girmesine izin vermek için bu düzenlemeyi, Karadeniz Tahıl Girişimini müzakere etti. Ve bunun muazzam olumlu bir faydası oldu. 32 milyon ton gıda ürünü elde edildi." diye konuştu.

Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, gazetecilerin sorularını cevaplandırdığı günlük basın toplantısında, "Türkiye'nin, Rusya'yı Karadeniz Tahıl girişimine dahil olması ve anlaşmanın uzatılmasına teşvik etmede ön saflarda yer aldığını, dolayısıyla tüm dünya için gıda arzını güvence altına almaya çalışan bu çabada Türkiye'nin lider olduğunu söyleyeceğim." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bu konudaki çabalarını takdir ettiklerini belirten Miller, "Bu girişimi engelleyen ne Türkiye ne de başka bir ülke, bu girişimi engelleyen Rusya'dır." diye konuştu.

BLİNKEN, YURT DIŞI MİSYON ATAMALARINI GECİKTİREN SENATO'DAN ŞİKAYETÇİ OLDU

Bu arada, Blinken bugünkü basın toplantısında, ABD Senatosunda atama için bekleyen 38'i büyükelçi adayı 62 kişilik listedeki isimlerin bir an önce onaylanması çağrısında bulundu.

Blinken, Senatonun ABD Başkanı Joe Biden'ın diplomatik görevler için belirlediği adaylarını onaylamada gecikmesinin "ulusal güvenliği baltaladığını" söyleyerek, Senatonun her üyesine, Dışişleri Bakanlığında çeşitli pozisyonlarda çalışacak "düzinelerce adayın hızla onaylanması için" mektup gönderdiğini belirtti.

Adayların onayının Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından engellendiğini bildiren Blinken, "Rakiplerimizi alt etmek için en yüksek sesle çağrıda bulunan bazı Kongre üyelerinin aynı zamanda ellerimizi arkamızdan bağlaması saflığı zorluyor." dedi.

Dışişleri Bakanı, sürecin daha fazla uzaması durumunda, yaz sonunda Mısır, İsrail, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerdeki büyükelçilik makamlarının boş kalacağını kaydetti.

ABD'de benzer atamaların çoğunun Senato komiteleri tarafından onaylanması gerekirken, tek bir senatör inceleme yapma gereği gördüğünü belirterek atama sürecini duraklatabiliyor.