ABD'de mahkemeden önemli karar: Rümeysa'nın sınır dışı edilmesi geçici olarak durduruldu

ABD'de doktora öğrenciliği yapan Rümeysa Öztürk'ün, 25 Mart tarihinde ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) yetkililerince gözaltına alınmasının ardından başlattığı hukuki süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Boston Bölge Mahkemesi, Öztürk'ün sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu. Bakan Göktaş, Türk doktora öğrencisi Öztürk'ün babası ile telefonda görüştü.

AA

ABD'nin Massachusetts eyaletinde bulunan Tufts Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün, avukatı tarafından mahkemeye sunulan Habeas Corpus dilekçesi kapsamında açılan davada, Yargıç Denise J. Casper dikkat çeken bir karara imza attı. Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Rümeysa Öztürk'ün ABD'den sınır dışı edilemeyeceğine hükmetti.

Yargıç Casper kararda, "Dava konusu olan dilekçe hakkında bir karar verilinceye kadar mahkemenin yargı yetkisini korumak amacıyla, mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar dilekçe sahibi Amerika Birleşik Devletleri'nden çıkarılmayacaktır" ifadesini kullandı.

ABD'de skandal karar: Türk öğrenci gözaltına alındı

MAHKEME, YETKİ ANLAŞMAZLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Kararda, taraflar arasında mahkemenin konu bakımından yargı yetkisine ilişkin açık bir anlaşmazlık bulunduğu vurgulandı. Mahkeme, bu tür durumlarda statükoyu koruma ilkesine işaret ederek federal yargı içtihatlarını hatırlattı. Mahkeme kararında Columbia Üniversitesi'ndeki Gazze gösterilerine öncülük eden ve hala davası süren aktivist tutuklu Mahmoud Khalil'in mahkeme kararına da atıfta bulunarak "dilekçe hakkında bir karar verilinceye kadar Mahkeme'nin yargı yetkisini korumak için, Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden çıkarılmamasına karar verilmiştir" ifadelerine de ayrıca yer verildi.

DAVALI LİSTESİNDE YER ALAN BAŞKAN TRUMP, RUBİO VE NOEM'DEN YANIT İSTENDİ

Mahkeme ayrıca, davalı listesindeki ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi Başkan Vekili Todd Lyons, ABD İç Güvenlik Soruşturmaları (HSI) New England Sorumlu Özel Ajan Michael Krol ve Saha Ofisi Direktörü Patricia Hyde'da Öztürk'ün avukatının sunduğu tadil edilmiş dilekçe ve şikayet metnine yanıt vermeleri için süre tanıdı. Karara göre, davalıların 1 Nisan 2025 Salı günü saat 17:00'ye kadar mahkemeye resmi yanıt vermeleri gerekiyor.

AK Parti'den Özgür Özel'e tepki... "Siyasi vesayet altında"

Öztürk'ün avukatı, söz konusu gözaltı işleminin hukuka aykırı olduğunu savunarak, derhal serbest bırakılması ve sınır dışı sürecinin durdurulması talebinde bulunmuştu.

Yargıç Casper'ın kararı, davanın esası hakkında nihai bir hüküm olmasa da, Öztürk'ün yasal süreci tamamlanmadan ülkeden çıkarılmasını engelleyen geçici bir koruma işlevi görüyor.

BAKAN GÖKTAŞ, ÖZTÜRK'ÜN BABASI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlilerince gözaltına alınan Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün babası Levent Öztürk ile telefonda görüştü.

Görüşmede Bakan Göktaş'ın, Öztürk'ün, Filistin'deki soykırıma karşı sesini yükselttiği için gözaltına alınması, eğitim hakkı ve özgürlüğünün keyfi olarak kısıtlanmasının kabul edilemez olduğunu bildirdiği öğrenildi.

Bakan Göktaş'ın, Türkiye olarak konunun yakından takipçisi olduklarını aktardığı görüşmede baba Öztürk'ün de görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kaydedildi.

BM'DEN TEPKİ

ABD'li Senatör Sanders'tan Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasına tepki

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Liz Throssell, ABD'deki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlilerince gözaltına alınmasının uluslararası hukukla bağdaşmadığını bildirdi.

Uluslararası insan hakları hukuku uyarınca, milliyeti ne olursa olsun herkesin, misilleme korkusu olmadan ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkı gibi belirli özgürlüklere sahip olduğunu hatırlatan Throssell, "(Rümeysa Öztürk hakkındaki) Uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunan insan hakları ve özgürlüklerine ilişkin herhangi bir davranıştan dolayı tutuklama keyfidir." ifadesini kullandı.

Throssell, ABD'nin taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin (ICCPR), bir ülkenin bu konudaki yükümlülüklerini belirlediğini kaydederek, "Örneğin, ICCPR ifade özgürlüğü ve barışçıl toplantı haklarının yanı sıra bir ülkede yasal olarak bulunan vatandaş olmayanların haklarını keyfi sınır dışı edilmekten korur ve tüm vatandaş olmayanlar dahil herkesi ayrımcılığa karşı korur." değerlendirmesinde bulundu.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ KEÇELİ'DEN ABD'DE GÖZALTINA ALINAN TÜRK ÖĞRENCİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, ABD'de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün serbest bırakılması için girişimlerin sürdüğünü belirtti.

Keçeli, Öztürk'ün son durumuyla ilgili X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD'de gözaltına alınan vatandaşımız Rümeysa Öztürk'ün serbest bırakılması için girişimlerimiz sürmekte, Washington Büyükelçiliğimiz ve ilgili Başkonsolosluklarımız tarafından her türlü konsolosluk hizmeti ve hukuki destek sunulmaktadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Houston Başkonsolosunun dün Öztürk'ü Louisiana'da tutulduğu merkezde ziyaret ettiğini vurgulayan Keçeli, Öztürk'ün istek ve taleplerinin yerel makamlara ve avukatına iletildiğini bildirdi.

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk'ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Rubio, "Hamas destekçisi" ve (İsrail karşıtı) "deliler" olarak tanımladığı 300'den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.

ABD'de federal yargıç, ICE görevlilerince gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı almıştı.