ABD, yine polis şiddeti: Görüntüler şiddet olaylarına yol açabilir

ABD, 5 polisin Memphis'te bir kişiyi acımasızca döverek öldürme görüntüleriyle karıştı. Polisler cinayetten yargılanacak. ABD'nin Tennessee eyaletinde 7 Ocak'ta polislerce dövülen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Tire Nichols'un darbedilmesine ilişkin görüntülerin yayınlanacağı açıklanırken şiddet içeren videoyla ilgili sükûnet çağrısı yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) üç hafta önce 29 yaşındaki Tyre Nichols'u "dikkatsiz araç kullandığı" gerekçesiyle durduran ve döverek ölümüne neden olan beş polis memuru, ikinci derece cinayetle suçlandı. Polis memurlarının isimleri Demetrius Haley, Desmond Mills, Jr, Emmitt Martin III, Justin Smith ve Tadarrius Bean.

7 Ocak günü Tennessee eyaletinin Memphis kentinde beş polis memuru tarafından dikkatsiz araç kullandığı gerekçesiyle durdurulan ve dövülerek gözaltına alınan 29 yaşındaki Tyre Nichols, 10 Ocak'ta hayatını kaybetti.

Nichols'ün darp edilerek gözaltına alındığı anlar bugün yerel saatle akşama doğru kamuoyuyla paylaşılacak. Görüntüler önce Nichols'ün ailesine izletildi.

Tennessee Soruşturma Bürosu David Rausch görüntüleri izledikten sonra "Gördüklerimden midem bulandı" dedi ve eski polis memurlarının bu eylemlerini "dehşet verici" olarak nitelendirdi.

Memphis Emniyet Müdürü Cerelyn Davis, görüntülerin yayınlanmasının ardından bölgede sakin kalınması için çağrı yaptı. Bölgedeki tansiyonun şu an çok gergin olduğu ve polislerin şehir merkezindeki devriye sayısını artırdığı biliniyor.

ABD Başkanı Joe Biden da Nichols'ün ailesine taziye mesajı iletti ve Memphis'te "barışçıl gösteriler" düzenlenmesi çağrısında bulundu.

7 OCAK'TA NELER OLDU?

Nichols ailesinin avukatı, Nichols'ün bir parkta gün batımının fotoğrafını çektikten sonra evine giderken beş siyah polis memuru tarafından durdurulduğunu söyledi. Görüntülerde polis memurlarının Nichols'e biber gazı sıktığını, şok verildiğini ve tekmelediğinin görüldüğünü ifade etti. Avukatlar, otopsi raporunda da Nichols'ün ağır şekilde dövüldüğüne dair kanıtlar olduğunu söylüyor.

Nichols'ün 10 Ocak'ta hayatını kaybetmesinin ardından FBI ve Adalet Bakanlığı da soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında beş polis memurunun görevine son verildi. Bu beş polis memurunun da altı yıl içerisinde Memphis Polis Departmanı'na katıldığı açıklandı. Beş polis memuru da şu an gözaltında.

Ailesi, Nichols'ün fotoğraf çekmeyi ve kaykay yapmayı seven "iyi bir çocuk" olarak hatırlanacağını söylüyor.