ABD ve Yunanistan Türkiye’yi sınırlamak için yarın bir araya geliyor

ABD ve Yunanistan savunma, güvenlik ve enerji alanlarını kapsayan çok önemli bir zirve yapacak. Atina, Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs ve İsrail’in de çıkarlarını korumak için yardım isteyecek. Girit’teki ABD üslerinin güçlendirilmesi masaya yatırılacak.

1

Türkiye’nin özellikle Rusya ile olmak üzere, Çin ve İran ile de yakınlaşma eğilimi gösteren politikalarının ABD başta olmak üzere Batı’yı rahatsız ettiği biliniyor. Yunanistan’ın, ABD’nin Türkiye ile olan bu gerginliğini kendi lehine kullanmak istediği de bir gerçek. İşte tam da bu noktada, yarın Amerika ile Yunanistan arasında Washington’da savunma, güvenlik ve enerji alanlarını kapsayan çok önemli bir zirve yapılacak. İki tarafın dışişleri bakanları ve ordunun en üst düzey birimleri hazır bulunacak. Yunan basınındaki analizlere göre, Ege ve Doğu Akdeniz’de Atina’nın ABD şemsiyesi altındaki ağırlığı artacak.

ABD KUVVETLERİ GÜÇLENDİRİLECEK

Bölgedeki Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail müttefikliği için ABD’nin maddi manevi desteği bir kez daha yenilecek. Stratejik olarak büyük öneme sahip olan, Girit’in Suda limanındaki Amerikan kuvvetleri güçlendirilecek, burada tersane oluşturulmasına yönelik çalışmalara masaya yatırılacak. ABD’nin Girit’te varlığını güçlendirmesi, Doğu Akdeniz’de ibrenin (Türkiye aleyhine olmak üzere) Yunanistan’dan yana döndüğünü gösterse de, Atina tam da bu noktada “Türkiye’yi Batı sistemi içinde tutmalıyız” isteği de devreye giriyor. Zira Ankara’nın Rusya-Çin hattına daha da çok kayması demek, Atina’nın bu komşusuyla diyalog zemininin azalması, ABD ve Avrupa Birliği aracılığıyla kendi çıkarları doğrultusunda Ankara’ya baskı uygulaması imkânının da elden gideceği anlamına geliyor. Yunan basını, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’de Türk toplumunun çıkarlarını koruma girişimini “Kontrollü gerginlik vasıtasıyla bölgede hâkimiyet alanını yayma girişimleri” şeklinde tanımlıyor.

RADAR-DRONE SİSTEMİ PROJESİ

Yarınki görüşmede önemli detaylardan birisi de, Yunanistan’ın Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de radar ve drone takip sistemi kurma hedefi için ABD desteğini ve onayını alma girişimi olacak. Yunan kanadı aslında AB’nin tam destek verdiği, ödenek dahi gönderdiği bu projeye ABD’nin ne gibi katkı yapabileceğini sorguluyor. Söz konusu çalışmaların Türkiye aleyhine olduğunu, bölgede milli çıkarlar karşıtı bir rotada işleyeceği malumun ilamından başka bir şey değil.

YUNAN HARİTALARI KULLANILIYOR

Sonuç olarak, geleneksel politikası bölgede Türkiye’yi sınırlandırmak olan Yunanistan ile, askeri tatbikatlarda Ege ve Akdeniz’de Yunanistan’ın tek taraflı kabul ettiği 12 mil karasuları haritalarını kullanan ABD, yarın bir araya gelecek. Türkiye’nin bu görüşmeyi çok iyi okuyarak gardını ona göre alması, kartlarını akılcı bir şekilde oynaması şart.

(Diriliş Postası)