ABD ve NATO'dan garip çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın farklılıklarını diyalog yoluyla çözmesini istediklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın farklılıklarını diyalog yoluyla çözmesini istediklerini söyledi. Blinken ve Stoltenberg Brüksel'deki NATO karargahında Kuzey Atlantik Konseyi toplantısına katıldı. Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Blinken, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğe yönelik soruya karşılık şunları dile getirdi:

YAPICI ÇÖZÜM OLMALI

"Her iki ülke de hayati öneme sahip müttefiklerdir ve ABD'nin dostlarıdır. Farklılıkları bulunuyor. Bu farklılıkların yapıcı şekilde diyalog yoluyla çözüldüğünü görmek isteriz. Geçmişte böyle oldu. Yine bu şekilde çözmelerini bekliyoruz." Stoltenberg de "Türkiye ve Yunanistan çok değerli iki müttefik. Farklılıklar elbette diplomatik yollarla çözülmelidir" ifadelerini kullandı. Stoltenberg ayrıca NATO'da Türkiye ve Yunanistan arasında gerginliği düşürme mekanizması kurulduğunu ve bunun daha önce kullanıldığını anımsattı.

ODAK NOKTASI RUSYA OLMALI

İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusunu da değerlendiren Blinken, müttefikler arasında üyelik için geniş bir uzlaşı bulunduğunu, sürecin ilerlediğine inandığını söyledi. Blinken, herkesin odak noktasında Rusya olması gerektiğini ifade etti.