ABD son kozunu oynadı

Uzmanlar, Biden'ın ‘soykırım' nitelemesiyle F-35, S-400 yaptırımları ve PKK/YPG'ye desteğin ardından son kozunu harcadığı görüşünde.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenler, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklamanın F-35, S-400 krizi ve Suriye'deki terör örgütlerine verdiği desteğin ardından beklenen bir gelişme olduğunu, bu açıklamanın zaten gergin olan Türk-ABD ilişkilerinde daha fazla gerilime yol açmayacağını belirten uzmanlar, Biden'ın bir yandan Ermeni diasporasına verdiği seçim vaadini yerine getirdiği, bir yandan da Suriye'de terör koridoru kurulmasına müsaade etmeyen Türkiye'yi cezalandırmak için elindeki son kozu da harcadığı görüşünde.

TÜRKİYE'NİN ELİ GÜÇLÜ

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemal Zehir, seçimlerin kaderini belirleyen oylarının, Ermenilerin çalışmalarıyla Demokratlar tarafına geçtiğini hatırlattı. Zehir, "Türkiye'nin elinde, alınan bu karara karşı atacak bazı adımları ve imkanları vardır. ABD, uluslararası ilişkilerde Türkiye'ye karşı kullanmak üzere elinde bulundurduğu son kozu da harcamıştır. Başka bir şeyleri kalmamıştır" dedi.

GERGİNLİK SÜRMEZ

Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi ABD'nin somut adımlar atmasının olası görünmediğini söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Amerikan Araştırmaları Merkezi Müdürü Burak Kuntay da "Bu gerginlik bir ay sürer, iki ay sonra bu konuyu konuşmuyor oluruz" dedi.

ABD'DE PROTESTO

ABD Başkanı Joe Biden'ın skandal "soykırım" iddiası, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Protestoya Azerbaycanlılar da destek verdi. Büyükelçilik Konutu'nun ardından büyükelçilik binasına geçen topluluk, burada da eylemlerini sürdürdü. Gösteri İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra olaysız sona erdi.

'SOYKIRIM' İÇİN HUKUKİ TANIM YOK

İletişim Başkanlığı, 1915 olaylarının hukuki boyutundan örnekler vererek, hukuken tanımlanmayan bir olay için siyaseten 'soykırım' nitelendirmesi yapılamayacağını açıkladı. İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne atıfta bulunularak, "1915 olayları için bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. AİHM kararlarında 'Ermeni soykırımı' iddiasının sadece tarihsel bir tartışma olabileceği belirtilmiştir. Kararlar, bu iddianın gerçek olarak öne sürülmesinin doğru doğru kabul edilemeyeceğini teminat altına aldığı gibi aksi görüşlerin de engellenemeyeceğini teyit etmiştir" denildi.

GERÇEKLER GİZLENEMEZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medyadan yaptığı İngilizce paylaşımda, "Biz gerçekleri konuşmaya her zaman hazırız" ifadesini kullandı. Altun, mesajında 1915 olaylarıyla ilgili bir de video paylaştı.