'ABD jeopolitik sapmayı durdurmak için Patriot satışına onay verdi'

ABD'nin Türkiye'ye satışına onay verdiği Patriot füzeleriyle ilgili, Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar aksam.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu. Ağar satışın onaylanmaması halinde ABD için oluşacak riskleri detaylarıyla anlattı.

1

Sinan Turp / aksam.com.tr

ABD, Türkiye'ye 3.5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onayladı.

Türkiye ile ABD arasında varılan bu anlaşmanın altındaki temel sebepleri ve satışın onaylanmaması şeklinde ABD için oluşacak riskleri Abdullah Ağar aksam.com.tr'ye anlattı.

ABD'nin satışa onay vermediği takdirde, kendi adına işlerin zora gireceğini belirten Ağar, "Türkiye bağımlılıktan kurtulur. Ayrıca muadil ve daha iyi kuşullarda ucuzunu alır" ifadelerini kullandı.

Ağar, ABD'nin Türkiye'nin hava savunma kapasitesine önemli esneklik kazandıcak olan anlaşmaya onay vermemesi halinde "jeopolitik sapmanın derinleşeceğinin" altını çizdi.

Satışın onaylanmaması durumunda, ABD'nin elinin güçsüzleşeceğini ve Türkiye'nin rant arayışlarının çoğalacağını açıklamalarına ekleyen Ağar,  "Türkiye'nin karşıt eksen ve arayışı güçlenir" dedi. 

ABD'nin Türkiye'ye satışı onaylamaması durumunda, Rusya ve Çin gibi dünya devleri arasındaki rekabette ABD'nin geride kalacağını açıklayan Ağar, "Türkiye'ye satışı onaylamasaydı ABD müthiş bir ranttan olacaktı" diyerek sözlerine son verdi.

RUSYA'DAN S-400 AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Başkanı´nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye´ye Amerikan füze savunma sistemlerinin olası satışının ve Türkiye´ye Rus S-400 komplekslerinin gönderilmesinin birbirine bağlı süreçler olmadığını bildirdi. 

Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunlar birbirlerine bağlı süreçler değil. Bu durumda biz Türk meslektaşlarımız ile mevcut olan anlaşmaları yerine getiriyoruz. S-400 kontratı ve projesinin hayata geçirilme aşamasında olduğunu ve bunun devam edeceğini biliyorsunuz" ifadesini kullandı.