ABD ile gelişmeler olumlu

Başkan Erdoğan, F-16 tedariki sürecinde yaşanan olumlu gelişmelere dikkat çekti, “ABD ile üzerinde uzlaştığımız konuların sayısı artıyor” dedi.

Turgay Güler

Başkan Erdoğan, F-16 tedarik süreciyle ilgili "ABD ile aramızda olumlu bazı gelişmelerden söz edebiliriz. Şu anda Kongre'deki hava olumlu. Aynı şekilde Senato'dan da olumlu sesler geliyor. ABD ile üzerinde uzlaştığımız konuların sayısı artıyor" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

SİSİ'DEN ISRARLI DAVET: Mısır'a bu ziyaretimiz Sayın Sisi'nin çok ısrarlı davetiyle gerçekleşti. Ben de kendilerine Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantımızın gerçekleştirilmesini teklif ettim. Kendileri de kabul ettiler. Dışişleri Bakanlarımız irtibatlarını devam ettirecekler. Büyük ihtimalle Sayın Sisi nisan veya mayısta Ankara'ya iade-i ziyaret yapacak.

F-16 TEDARİK SÜRECİ: ABD ile aramızda bazı gelişmeler olumlu. Kongre'deki hava olumlu. Aynı şekilde Senato'dan da olumlu sesler geliyor. ABD ile üzerinde uzlaştığımız konuların sayısı artıyor. Şu anda olumlu bir gelişme var. Bu konuyla ilgili olarak ilgili bakanlar da bizdeki muhataplarına olumlu gelişmelerin olduğunu söylüyorlar. "Biz elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Biden'ın ıslak imzalı mektubunu burada gördünüz" diyorlar. Biz de "Parlamentomuzdan çıkan kararı duydunuz ve bize de teşekkür üstüne teşekkürler ettiniz. Biz bundan sonrasını sizden bekliyoruz" dedik. Aynı şekilde İsveç Başbakanı'nın bizi arayarak bu konudaki teşekkürü, attığımız adımın olumlu istikamette gittiğinin işaretidir.

KYB'YE 'PKK' UYARISI: (Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşme) Erbil yönetimiyle terörle mücadele konusunda yakaladığımız ivme olumlu bir istikamette ilerliyor. Fakat Süleymaniye, yani KYB yönetimi defalarca uyarmamıza rağmen terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye kol kanat germeye maalesef devam ediyor. Şimdi yaptığımız görüşmede de uyarımızı yaptık. Kimse bizden farklı bir duruş beklemesin, gereken tepkiyi veririz.

GAZZE'YE İNSANİ YARDIMLAR: Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Abdulfettah es-Sisi ile de görüştük. İsrail'i bu konuda sıkıştırmaya devam edeceklerini söylediler. Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan da gerekli görüşmelerini sürdürüyor. Bizler de ağırlıklı olarak gerek Sayın Sisi'yle gerek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüşmeler yapacağız. ABD yetkilileri de bu konuda İsrail'e baskı yapmaya devam edeceklerini söylüyorlar.

İSRAİL'İN REFAH'A SALDIRISI: İsrail'in Refah bölgesine saldırıları her zamanki vicdansızlıkları. Tarih, o insanların göz göre göre katledilmesine göz yumanları yargılayacaktır.

ATEŞKES ÇAĞRILARI:Amerika bazı üst düzey yetkililerini güya bu işi çözmek üzere bölgeye gönderdiğini söylüyor ama netice alınamıyor. Biz yine ateşkesi ve barışı sağlamak için çalışmaya devam ediyoruz. Başka çıkış yolumuz yok.

KALKINMA PROJESİ: Kalkınma Yolu Projesi BAE yönetimiyle Irak'ın ve bizim de içinde yer aldığımız dev bir proje. Bu yol, bölgemizin yeni bir İpekyolu haline gelecek.

PUTİN'İN RÖPORTAJI: (Putin'in "Türkiye'nin arabuluculuğunda Ukrayna ile tam anlaşmaya varıyorduk Boris Johnson Kiev'i yanlış yönlendirdi" açıklaması). Şu ana kadar Ukrayna-Rusya savaşında barışa hizmet eden somut sonuçları biz sağladık. Bütün adımlarımızı adil barış savaştan daha iyidir anlayışla atıyoruz.

SİYASETTEN SİLİNECEKLER

SALDIRILAR: Bunlar her dönem, her seçim öncesi maalesef yaşadığımız olaylar. 31 Mart kesinlikle bazılarının siyaset sahnesinden tamamen silindiğini göreceğimiz gün olacaktır.

5 İLDE 31 BİN KONUTU TESLİM ETTİK

DEPREM BÖLGESİ: Yaptığımız ziyaretlerde vatandaşlarımız bize iktidarımızın onları dışarıda bırakmadığını, sözünde durduğunu ifade ettiler. Sadece ziyaret ettiğimiz 5 ilimizde kuralarını çekerek hak sahiplerine teslim ettiğimiz konuk ve köy evi sayısı 31 binin üzerindedir. İnşallah 2 ay içinde 75 bin konutun teslimini gerçekleştireceğiz. Yıl sonuna kadar hedefimiz, 200 bin evi teslim etmektir.

ÖNCELİĞİMİZ MADENCİLERE ULAŞMAK

MADEN FACİASI: İlk andan itibaren valimiz bölgedeydi. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya bizzat AFAD'la birlikte olaya müdahil oldu. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar bizimle beraberdi. Onu hızlıca bölgeye gönderdik. Bu heyelanın teknik incelemeleri, soruşturmaları başladı. Neticeye göre adımlar mutlaka atılacaktır. Bu aşamada önceliğimiz madencilerimize ulaşabilmek.

DANIŞTAY'IN KARARINA SESSİZ KALAMAYIZ

FETÖ İLE MÜCADELE: (Danıştay'ın FETÖ ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle atılan 400 hakim-savcıyı iade etmesi) Danıştay'ın aldığı bu karara sessiz kalmamız mümkün değil. Nasıl ki Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bazı garip kararlarda Cumhur İttifakı olarak tepkisiz kalmıyorsak, bunda da sessiz kalamayız. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu bu kararları hazmedemiyorum. Anayasa Mahkemesi bir de BTK'yla ilgili bir karar almış. Nasıl böyle bir karar alınır? Biz de bu işin üzerine üzerine giriyoruz, gideceğiz. Danıştay'da da bu işin yine aynı şekilde takipçisi olacağız.