'ABD çekilmese de Türkiye güvenliği için harekatı yapar'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusuna yapılacak harekata ilişkin, “Şunu anlamaları gerekiyor. YPG’ye yönelik harekatımız, ABD’nin çekilmesine ya da çekilmemesine bağlı değil” dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararına dair gelişmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Koskoca bir devletin bugün tüm NATO müttefikliğimize, iş birliklerimize rağmen bir terör örgütünün destekçisi gibi konuşması, çekilmemek için bahanelere sığınması doğru bir şey değil” diyerek şunları söyledi: “Bir devlet bir söz verdiği zaman arkasında durmalıdır. Başkan Erdoğan da Türkiye Cumhuriyeti de bir söz verdiği zaman arkasında durur.”  

Yol haritasına uyulmadı 

Çavuşoğlu, “Şunu anlamaları gerekiyor. Bizim YPG’ye yönelik operasyonumuz ABD’nin çekilmesine ya da çekilmemesine bağlı değil. Böyle bir karar yokken Cumhurbaşkanımız Fırat’ın doğusuna harekatı başlatacağımızı söyledi. O gün ABD’nin çekileceğini biz de bilmiyorduk” diyerek şöyle devam etti: “Bu olayı ABD’nin çekilme kararına bağlarsak tam olarak izah etmiş sayılmayız. Uzun süredir ABD’den YPG’ye desteğe son verilmesini istiyoruz. 4 Haziran’da ABD’yle Münbiç Yol Haritası’nı imzaladık. 90 günlük haritaya uyulsaydı bugün bunları konuşuyor olmazdık.” 

ABD geri vites yaptı 

“Biz Fırat’ın doğusuna harekat yapacağımızı söyledikten sonra ABD çekileceğini açıkladı. Burada ABD’nin geri vites yaptığını da görüyoruz” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: “ABD’nin güvenlik birimi başkanı Trump’ı bu karardan caydırmaya çalışıyor. Ne dediler; “Türkler, Kürtleri katletmesin.” Biz YPG’ye karşı Afrin operasyonunu başlattık. ABD neden o zaman değil de şimdi böyle bir üsluba girmeye çalışıyor.” 

Patriotlar için S-400 dayatmasını kabul edemeyiz

Bakan Çavuşoğlu, “ABD Patriot konusunda ilk teklifini sundu” diyerek şu açıklamada bulundu: “Bizim şu anda hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Sonuçta bir ticaret yapıyorsunuz, artık dayatmaları kabul etmeyen bir Türkiye var. S-400 anlaşması da zaten olmuş bitmiş bir anlaşmadır. Patriot için ABD’yle anlaşabiliriz ama S-400 konusunda dayatma olursa, olmaz.”  

Amerika’nın YPG’ye verdiği silahlar Kandil’de

Bakan Çavuşoğlu, ABD’nin YPG’ye verdiği silahlar konusunda “Geri alacağız dedikleri silahların bir kısmı satıldı, bir kısmı Türkiye’de kullanıldı, bir kısmı da Kandil’e götürüldü. Tamamen toplamaları gerçekçi değil ama ABD’nin sözü var. Trump diyor ki; “İran, Rusya ve Türkiye DEAŞ’tan nefret ediyor.” Bugüne kadar hangi ülke Türkiye kadar DEAŞ’la mücadele etti. Rakka’da gördük DEAŞ’lıları otobüse bindirip gönderdiler. Bunların bir faydası yok. ABD çekilme kararı aldı ve bu süreci koordine etmek istiyoruz. Teröristlerin buradaki boşluktan faydalanmasını istemiyoruz” dedi. Çavuşoğlu, Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında ikili zirve ve Astana formatında üçlü zirve planlandığını açıkladı.