ABD bizi kandırdı

Pezeşkiyan, “Haniyye suikastına misilleme yapmamamız halinde Gazze'de ateşkes yapılacağı sözü verilmişti, tutmadılar” dedi.

Netanyahu, tüm dünyanın gözü önünde soykırımı bölgeye yaymaya devam ediyor. İsrail ordusu 16 Eylül'den beri hava saldırısı düzenlediği Lübnan'a dün gece kara harekatı başlattı.

İsrail 16 Eylül'den beri hava saldırısı düzenlediği ve aralarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın da olduğu binden fazla kişiyi öldürdüğü Lübnan'ı dün önce havadan vurdu. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin 3 komutanı ile Hamas'ın Lübnan'daki lideri Şerif Ebu El Amin'i ailesiyle birlikte katletti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek kara saldırısı imasında bulunasının ardından İsrail askerleri dün gece saatlerinde Lübnan'ın güneyinde karadan işgale başladı. İsrail ordusunun topçu atışlarıyla bombalamaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu. Yerel kaynaklar da çok sayıda askeri aracın Lübnan'a doğru ilerlediği, piyade birliklerinin de sınıra doğru harekete geçtiğini yazdı.

ÜÇ BÖLGEYE YASAK GELDİ

İsrail ordusu, Lübnan sınırında yer alan Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi bölgelerini askeri bölge ilan etti. Ordu tarafından yapılan açıklamada, söz konusu bölgelere girmenin kesinlikle yasak olduğu vurgulandı.

LÜBNAN GERİ ÇEKİLDİ

Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin, "Litani Nehri'nin güneyine orduyu göndermeye hazırız" açıklamasına rağmen Lübnan birliklerinin, güneyde İsrail sınırındaki mevzilerinden 5 kilometre geri çekildiği öğrenildi.

ABD: BİLGİMİZ VAR

İsrail'in Gazze şeridinden sonra Lübnan'a yönelik soykırımına da ABD yeşil ışık yaktı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Tel Aviv'in, Lübnan'da planladığı bir dizi sınırlı kara operasyo- nu hakkında ABD'yi bilgilendirdiğini açıkladı. Miller, "Bize bir dizi operasyon hakkında bilgi verdiler. Şu anda bize bunların sınıra yakın Hizbullah altyapısına odaklanan sınırlı operasyonlar olduğunu söylediler, sürekli görüşmeler yapıyoruz" dedi.

DAHİYE'Yİ TERK EDİN VURACAĞIZ

İsrail Ordu Sözücüsü Avichay Adraee, Dahiye bölgesindeki 3 mahallede oturanlara, Hizbullah yapılarına yakın oldukları gerekçesiyle evlerini boşaltmalarını istedi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da, 25 ülkenin dışişleri bakanlarına mektup göndererek "İsrail, Lübnan'da ateşkesi kabul etmeyecek" dedi.

'ABD VE AVRUPA BİZİ KANDIRDI'

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Hamas lideri Haniye suikastı sonrası beklenen misillemeyi neden yapmadıklarını açıklarken, ABD ve Avrupalı liderlerle 'pazarlık' yaptıklarını itiraf etti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 31 Temmuz'da Tahran'da İsrail'in öldürdüğü Hamas lideri İsmail Haniye suikastının ardından neden misillemede bulunmadıklarını açıkladı. Pezeşkiyan, ABD ve Avrupalı liderlerin, İran'ın Haniye suikastına karşılık vermemesi halinde Gazze'de ateşkes ilan edeceklerine dair kendilerine söz verdiğini ilk kez duyurdu.

'TAMAMEN YALANMIŞ'

İsrail'in bölgedeki saldırganlığına ve Batılı destekçilerine tepki gösteren Pezeşkiyan, "Şehit Haniye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacak" dedi. ABD'nin eski Başkanı Trump, Kasım Süleymani suikastı sonrası İranlıların, "İtibarımızı kurtarmak için sizi vurmamız lazım. Üslerinize füze atacağız ama ulaşmayacak" dediğini açıklamıştı.

İSRAİL ZULMÜ KARŞISINDA SURİYE'YE SIĞINDILAR

Suriye'deki iç savaştan kaçan 1.5 milyon mültecinin bulunduğu Lübnan'da tersine göç başladı. 100 bin kişi Suriye'nin Halep, Humus, Şam ve Hama bölgelerine geçti. Uzmanlar, göç dalgasına karşı uyardı.

İsrail'in Gazze'nin ardından Lübnan'a saldırısı bölgedeki mülteci profilinde de taşları yerinden oynattı. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "İsrail hava saldırılarından kaçarak Lübnan'dan Suriye'ye geçen Lübnanlı ve Suriyeli uyruklu kişilerin sayısı 100 bine ulaştı" dedi. UNHCR'nin Suriye Temsilcisi Gonzalo Vargas Llosa, Lübnan'dan Suriye'ye geçenlerin yüzde 80'inin Suriye uyruklu ve yüzde 20'sinin Lübnanlı olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLER

Yeditepe Üniversitesi Öğretim üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, İsrail'in durdurulmaması halinde göç dalgasının yayılacağına dikkat çekti. İsrail boşaltılan yerlerde tampon bölge kurmayı hedeflediğine vurgu yapan Prof. Dr. Caşın, "İsrail'in uyguladığı bu politika soykırım suçudur. Bu savaşın bölgesel bir savaşa dönme ihtimali var. Suriye ile Türkiye transit ülke konumuna düşerken aynı şekilde Güney Kıbrıs ile Yunanistan da bu krizin büyümesi sonucu ciddi şekilde etkilenecek. Türkiye'nin de bu göç dalgasından etkilenmesi söz konusu olabilir. Türkiye'nin bir an önce Şam ile görüşüp bu konuyu aynı zamanda BM'ye götürmesi gerekiyor" dedi.

Caşın, İsrail'in yeni hedefinin İran olduğunu belirterek, "Burada tedbir alınmazsa 20 milyon sınırda yaşayan İranlı'nın Türkiye'ye gelme ihtimali var" uyarısında bulundu. ◗ BÜLENT ŞANLIKAN