ABD Ankara Büyükelçisi John R. Bass kimdir? Türkiye ABD vize son dakika haberleri

Son vize krizinden sonra ismini sık sık duyduğumuz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’vedasını kabul etmiyorum’’ dediği John R. Bass Türkiyenin yakından tanıdığı eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de yakından irtibatlı olduğu ortaya çıktı. John R. Bass, ABD. Dışişleri Bakanı John Kerry’nin özel asistanı olarak görev yapmakta iken 7 Temmuz 2014 tarihinde görevi sona eren Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone‘nin yerine ABD. Başkanı Barack Obama tarafından John R. Bass, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak 1 Ekim 2014 tarihinde göreve atandı.

ABD Ankara Büyükelçisi John R. Bass kimdir? ABD - Türkiye hattında yaşanan vize krizinin sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan John Bass'ı gösterdi. Peki kimdir ABD'nin Ankara büyükelçisi John Bass? Türkiye'deki görev süresinin finalinde Washington-Ankara ilişkilerini neden bozdu? John R. Bass, ABD., 1962 yılında New York‘da doğmuş. İtalyan kökenli bir aileden gelmektedir. Babası ABD Hava Kuvvetlerinde subaydır. John R. Bass, Syracuse Üniversitesinden 1986 yılında mezun oldu. 1998-2000 yılları arasında, Kosova‘da bulunan barış gücü komuta merkezinde görev yaptı

TÜRKİYE'Yİ KIZDIRAN ADIMLARI

John Bass, ABD ile Türkiye arasında 1974 Kıbrıs barış harekatından bu yana yaşanan en derin ve en büyük krizi başlatmakla itham ediliyor. Erdoğan büyükelçiyi açık bir şekilde "vize krizini' çıkarıp ABD-Türkiye ilişkilerini bozmakla suçladı. Washington'dan gelen yanıt ise 'vize kararını büyükelçinin tek başına almadığı' yönünde oldu.

EN BÜYÜK ELÇİLİĞE GİDİYOR

ABD Büyükelçisi John Bass 2014 yılından beri Türkiye'de görev yapıyor. ABD Başkanı Donald Trump onu dünyanın en büyük büyükelçiliği olarak gösterilen Kabil'e atadı. John Bass, milyarlarca euroluk bütçeyi kontrol edecek ve ABD'li, Afgan ve diğer ülkelerden 3 bin personelden sorumlu olacak. Veda davetlerine başlayan John Bass yakında Türkiye'den ayrılacak. John Bass vize krizinden önce de 'casuslukla' itham edilen Büyükada gözaltılarında sahne almıştı. Bass, gözaltına alınıp sonrasında tutuklanan insan hakları savunucularına destek vermiş veUluslararası Af Örgütü'nün ofisine yaptığı ziyaretin fotoğrafları sosyal medyada paylaşmıştı. 

JOHN BASS KİMDİR?

John R. Bass, ABD., 1962 yılında New York‘da doğmuş. İtalyan kökenli bir aileden gelmektedir. Babası ABD Hava Kuvvetlerinde subaydır. John R. Bass, Syracuse Üniversitesinden 1986 yılında mezun oldu. 1998-2000 yılları arasında, Kosova‘da bulunan barış gücü komuta merkezinde görev yaptı. Ayrıca, Rusya‘nın ABD‘nin Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sistemini kabul etmesi için müzakereler yürüttü. 2000-2001 yılları arasında, stratejik silah azaltımı, Rusya Federasyonu ile tartışmalar için politika ve operasyonel planlamasını koordine merkezi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott‘un personel şefi oldu. John R. Bass, ABD Dışişleri Bakanlığı’na atanmadan önce Türkiye, Kıbrıs, Benelüksülkeleri ve NATO–Rusya görüşmeleri üzerinde çalışmalar yaptı. Yurt Dışı Hizmetleri’ne katılmadan önce bir gazete editörlüğü ve bir siyasi kampanya danışmanlığı yaptı.

John R. Bass, ABD Dışişleri Bakanlığı’na atanmadan önce Türkiye, Kıbrıs, Benelüks ülkeleri ve NATO–Rusya görüşmeleri üzerinde çalışmalar yaptı. Yurt Dışı Hizmetleri’ne katılmadan önce bir gazete editörlüğü ve bir siyasi kampanya danışmanlığı yaptı.

Bilindiği üzere ABD ve Türkiye arasında ki vize krizi dönemi devam ederken ABD tarafından geri çağırılmış büyükelçi FETÖ’nün darbeci generali ile darbeden önce çekilmiş fotoğrafları ile akıllarda soru işareti bırakarak  ABD’ye geri dönmüştür. 

ABD Büyükelçiliğinde çalışan bir  FETÖ mensubu sorguya alınmış ve bunun üzerine John Bass  Türkiyenin, bu  çalışanı ile ilgili olarak somut delil ortaya koymadığını söyleyerek bu krizin daha da derinleşmesine neden oldu. 

 Bass, yaptığı basın toplantısında Büyükelçilik çalışanına yönelik suçlamalara ilişkin olarak "Açık olmak gerekirse, ABD ile Türkiye arasında kanuni uygulamalar alanındaki işbirliğini güçlendirmek personelimizin göreviydi. Türkiye Cumhuriyeti polisi ile görüşmek ve seyahat etmek işinin rutin bir parçasıydı. Türkiye Cumhuriyeti, çalışanın yasal olmayan herhangi bir faaliyetin içinde olduğunu gösteren herhangi bir bilgi paylaşmamıştır" iddasını ortaya attı.