AKŞAM GAZETESİ
CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından düzenlenen konserlere yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, MASAK, Sayıştay ve bilirkişi incelemelerine göre konser hizmet alımında kamu zararları tek tek tespit edildi. Soruşturma kapsamında dün operasyonun düğmesine basıldı. Fahiş konser iddiaları gündeme geldiğinde görevden alınan eski Kültür Daire Başkanı H. A. B., yardımcıları H. E. ve H. Z., şube müdür vekilleri A. A. Ç., C.A, K. B, Evren Müzik Organizasyon şirketi sahibi O. E., Universe Production Organizasyon şirketi sahibi S. E, Festiva ve Enfest Organizasyon şirketi ortakları K. A. ve S. Ç., Gurudan Organizasyon A.Ş. ortağı A. A. ve Yalınayak Gıda Organizasyon A.Ş. ortakları E. D ile L. E gözaltına alındı.
154 MİLYONLUK KAMU ZARARI
Savcılık, 2021-2024 tarihleri arasında yapılan 234 konseri mercek altına aldı. 130 konserde 759 milyon TL'lik hizmet alımının usulsüz gerçekleştirildiği belirlendi. 32 konser için yapılan ödemelerin piyasa rayiçlerinin çok üzerinde gerçekleştiği, kamunun 154 milyon 453 bin TL zarara uğradığı belirlendi. 104 konser alımıyla ilgili araştırmanın devam edildiği belirtildi.
AKŞAM ABB'deki fahiş konser harcamalarını 6 Kasım 2024'te "71 milyon ve ötesi" başlığı ile manşetine taşımıştı.
İHALELER TANIDIK ŞİRKETLERE
Tespitlere göre konser alımları kamu ihale kanununa aykırı olarak tek şirket üzerinden yapıldı. Belediye iştiraklerine faaliyet alanları dışında konser faturaları kestirilerek 304 milyon TL para aktarıldığı iddia edildi. Çetinkaya Otopark ve Altaş06 Tekstil gibi şirketlerin milyonluk konser faturaları kestiği ortaya çıktı. Konserler için ödenen 759 milyon TL'nin 608 milyon TL'sinin Enfest, Festiva, Evren ve Univerce firmalarına aktarıldığı firmaların sahiplerinin akraba olduğu tespit edildi.
ABB'nin geçtiğimiz yıl Mor ve Ötesi konseri için 71.5 milyon, Ebru Gündeş için 69 milyon, Candan Erçetin konserine ise 80 milyon TL harcanması gündem olmuştu. MASAK incelemesinde sanatçılara ücretin yüzde 20'sinin ödendiği, yüzde 80'lik bölümün ise firmalar arasında pay edildiği belirlendi.
SAHTE FATURA HAYALİ ŞİRKET
İncelemelerde Evren Teknik Grup Müzik Organizasyon'un mal alımlarında sahte faturalar kullandığı ortaya çıktı. Aynı firma üzerinden 365 milyon TL'lik çek tahsilatı yapıldığı paranın 325 milyon TL'sini İrfan Ç., 39 milyon TL'sini ise Murat Ö.'nün aldığı belirlendi. Firma 240 milyon TL'lik fatura düzenleyerek 6 şirketten alım yaptığını beyan etti. Raporlarda bazı şirketler üzerinden 163 milyon TL'nin İstanbul yolu üzerinde "Yolkenarı" isimli bir gece kulübüne transfer edildiği saptandı.
GERÇEK HARCAMA 3 KAT FAZLA ÇIKTI
Mansur Yavaş, 2019 yılında belediye tarafından yalnızca 18 etkinlik düzenlendiğini ve 214.900 dolar harcandığını açıklamıştı. Ancak kayıtlarda bu tutarın 761.982 dolar olduğu belirlendi.