Yunanistan'ın siyasi istikrarı sarstığı Avrupa Birliği'nde, bu hafta gerçekleşecek 3 önemli gelişme yine AB'nin geleceği konusunda kritik role sahip olacak. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Doğrudan Parasal İşlemler (OMT) programıyla ilgili yargılamaya ilişkin duruşma bugün Almanya’da görülecek. Mahkemede çok düşük ihtimalle de olsa ECB aleyhine bir karar çıkması durumunda ise Bankanın hareket alanının kısıtlanacağı, bölge ekonomisinin ve dinamiklerinin bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. 23 Haziran'da İngiltere'nin AB’den ayrılmasına (Brexit) ilişkin referandum yapılacak. Söz konusu riskler arasında en önemlisi "Brexit" olarak öne çıkarken ECB yargılaması ve İspanya'daki seçimler de AB için risk olarak görülüyor.
İngiltere kilit rolde
Referandumda İngiltere'nin AB’de kalması yönünde karar çıkması halinde diğer iki riskin arka planda kalacağı düşünülürken ayrılma kararı çıkması durumunda ise bu risklerin etkisinin daha fazla hissedilebileceği tahmin ediliyor. İngiltere'nin AB'den ayrılmasının İngiliz ekonomisinin yanı sıra AB ekonomisine de ciddi zararlar vereceği öngörülüyor. İspanya’da gerçekleştirilecek seçimler de AB'de risk oluşturabilecek konular arasında sayılıyor. İspanya'da 20 Aralık 2015'te yapılan seçimlerin ardından hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olamamıştı. Kamuoyu yoklamaları, 26 Haziran'da tekrarlanacak seçimlerde mevcut çıkmazın devam edeceğini gösteriyor. Bazı anketler her ne kadar solu gösterse de...
WarsI resti çekti!
İngiltere’de kabineye giren ilk Müslüman kadın siyasetçi Barones Sayeeda Warsi, yaptığı açıklamada AB’den ayrılınmasından yana yürütülen kampanyanın, "yabancı düşmanı" ve "ırkçı" bir nitelik aldığını söyledi.
Artık destek yok
Ayrılma yanlısı kampanyanın liderlerinden Adalet Bakanı Michael Gove’un Türkiye ile ilgili sözlerini eleştiren Warsi, Gove’un "Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili yalanlarını tekrarlamayı sürdürdüğünü" görmenin, ayrılma yanlısı kampanyaya destek vermeyi kendisi için imkansızlaştırdığını bildirdi.
Ilımlı sesler bitti
AB’den ayrılma yanlısı kampanya içinde her gün "Sığınmacılar geliyor, tecavüzcüler geliyor, Türkler geliyor" diyenlerin, kendisi gibi ılımlı sesleri bastırdığına işaret eden Warsi, "Bu türden yabancı düşmanı ırkçı kampanya siyasi açıdan akıllıca veya kısa vadede işe yarar olabilir ama uzun vadede topluma zarar verir" diye konuştu.