AB, Türkiye'nin aşı sertifikasını tanıyacak

Avrupa Birliği, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 3 ülkenin koronavirüs aşı sertifikalarının tanınmasına karar verdi. Sertifikalar, AB dışında İzlanda, Norveç ve İsviçre'de de geçerli olacak.

AB Komisyonu, Türkiye, Kuzey Makedonya ve Ukrayna'nın uyguladığı COVID-19 aşı sertifikalarına "denklik" verilmesi kararı alındığını açıkladı. Açıklamada, kararın 20 Ağustos itibarıyla geçerli olacağına işaret edilerek, 3 ülkenin AB aşı sertifikası sistemine bağlanacağı, verdikleri aşı sertifikalarının "AB Dijital COVID Sertifikası" ile aynı koşulları taşıyacağı ve AB ülkelerinde de kabul edileceği duyuruldu.

Söz konusu 3 ülkenin AB'nin verdiği aşı sertifikasını tanıyacağı belirtilen açıklamada, uygulama ile karşılıklı biçimde güvenli seyahat gerçekleştirilmesinin kolaylaşacağı kaydedildi. İkinci doz aşısı tamamlamış kişiler "COVID-19 Aşı Kartını" e-Nabız üzerinden veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından temin edebiliyor.

Söz konusu aşı sertifikası, ad, soyad, TC kimlik no, doğum tarihi, uygulanan aşıların türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleri gibi çeşitli bilgileri içeriyor. AB'nin salgında seyahatleri kolaylaştırmak için hazırladığı aşı sertifikası uygulaması, 1 Temmuz'da yürürlüğe girmişti.

Seyahatlerde kontrol edilen aşı sertifikası, tüm AB ülkeleriyle birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'de geçerli oluyor.

GÜNEYDOĞU VE RİZE'DE VAKALAR ARTIŞA GEÇTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7-13 Ağustos'ta illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık Kovid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 181,96, Ankara'da 199,55, İzmir'de 49,81 oldu. Haftalık verilere göre Batman, Diyarbakır, Rize, Bingöl ve Siirt 100 bin kişide en çok Kovid-19 vakası görülen iller oldu. Her 100 bin kişide en az Kovid-19 vakası görülen iller Aydın, Muğla, Antalya, İzmir ve Kırklareli olarak kayıtlara geçti.

AŞI KARTI OLMAYAN OKUL SERVİSİ YAPAMAZ

Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Aylarca kontak çevirmeyen servisçiler de hazırlıklara başladı. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, fiyatlarda yüzde 15 zam uygulanacağını açıkladı. Koronavirüs aşı kartı bulunmayan servisçilerin okullarda çalışamayacağını da belirten Öztürk, 18 bin 700 servisçiden sadece 1'inin aşıya karşı çıktığını söyledi.

YENİ VARYANTLARDA AŞILILAR DA TEHLİKEDE

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, tatil bölgesi ve eğlence merkezlerindeki görüntülerin kendilerini korkuttuğunu söyledi. Taşova, Eğer aşılama oranı istenilen seviyenin altında kalır, maske, mesafe ve hijyen kullarına uyulmazsa işte o zaman her şeye hazırlıklı olmak lazım" dedi. Aşı karşıtlığına anlam veremediğini vurgulayan Taşova, 4'üncü dalga uyarısında da bulundu. Taşova, "Şu aşamada yeni bir dalga olmayabilir ama önemli bir varyant durumunda aşı olanlar bile tehlike altında olacak" dedi.

VELVELEYE GEREK YOK

Taşova, "Aşıda velveleye gerek yok. Şu an o aşamada değiliz. Her tedavinin bir yan etkisi var. Kâr-zarar hesabı veya yan etkilerin azlığı-çokluğuna göre karar vermek zorundayız. Türkiye geneline baktığı" yorumunu yaptı. ◗ SONER KAN