AB, Tayvan Boğazı'na savaş gemisi gönderebilir

AB Dış Politika Şefi Josep Borrel, Tayvan'ın Avrupa için önemli olduğunu belirterek Avrupa donanmalarının Tayvan Boğazı'nda devriye gezmesi gerektiğini söyledi.

ABD-Çin arasındaki Tayvan gerilimi sürerken Avrupa Birliği de (AB) Tayvan Boğazı'na donanma gönderebileceğini açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda Çin bölgede gerçek mermi ve füzelerle geniş çaplı bir tatbikat düzenlemişti. Çin'in bu gövde gösterisine ise ABD'den yanıt gecikmedi. ABD, Tayvan Boğazı'ndan savaş gemisi geçirerek Çin'e yanıt verdi.

TAYVAN BİZİ İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan önceki gün Guardian tarafından yapılan haberde AB Dış Politika Şefi Josep Borrel, Tayvan'ın Avrupa için ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve Avrupa donanmalarının Tayvan Boğazı'nda devriye gezmesi gerektiğini söyledi. Josep Borrell, Journal Du Dimanche'deki bir görüş yazısında Tayvan hakkında "Bizi ekonomik, ticari ve teknolojik olarak ilgilendiriyor" ifadelerini kullandı.

MACRON'A CEVAP MI?

Josep Borrell'in açıklamaları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Tayvan'ın Çin ile çatışması durumunda Avrupa'nın ABD'nin "takipçisi" olmaması gerektiğini savunmasının ardından geldi. Macron'un Çin ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalar, hem ABD'deki hem de AB içindeki bazı politikacıların eleştirilerine yol açmıştı.

CIA: 2027 YILI KRİTİK

CIA Direktörü William J. Burns geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, orduya 2027'ye kadar Tayvan'ı ele geçirebilecek kapasitede olması talimatını verdiğini söyledi. Xi ve askeri liderliğinin bir işgalin başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheleri olduğuna inandığını söyledi.

ÇİN İŞGALİ 4 YIL SONRA BAŞLAYABİLİR

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, yaptığı açıklamalarda olası bir savaş için tarih verdi. Wu ise 2027 yılında Çin ile bir savaş çıkabileceğini belirtirken olası bir çatışmaya hazırlandıklarını belirtti. ABD istihbarat raporu ve gizli belgelerde ortaya dökülen kayıtlarda ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2027 yılında ülkeyi işgal edeceği iddia edildi.