AB Komisyonu aşı sertifikası için yasal düzenlemeyi tamamladı

AB Komisyonu, AB içindeki seyahatlerde kullanılacak aşı sertifikasının yaza kadar hayata geçirilmesi için yasal düzenleme sundu. AB'nin seyahatlerde kullanılmak üzere hazırlayacağı aşı sertifikasında hangi aşıların geçerli olacağına AB üyelerinin kendileri karar verebilecek.

AB üye ülkeleri hakkında karar alan Avrupa Komisyonu'nun, üye ülke vatandaşlarının AB bloğu ülkeleri içerisinde seyahatini mümkün kılacak bir aşı pasaportu planını açıkladı.

"Dijital yeşil sertifika" olarak adlandırılan aşı pasaportunda kişilerin aşılama, Covid-19 testleri ve hastalığı geçirip geçirmediklerinin yer alacağı belirtilirken, ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları aşı pasaportunun geleceğini bilinmez hale getiriyor.

Gelirinin önemli bir kısmını yaz turizminden elde eden İspanya, Yunanistan ve Portekiz aşı pasaportunu desteklerken Belçika, Almanya, İsveç ve Danimarka aşıyı reddeden veya olmayanlara karşı ayrımcılık yapılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Bugün ilk olarak görüşülecek aşı pasaportunun Komisyon tarafından onaylanması halinde ise Haziran ayında faaliyete geçeceği belirtildi.