AB kendi raporuyla rezil oldu

Avrupa medyasında yayımlanan mülteci raporunda mülteci fonunun Türkiye’ye gönderilmediği, AB’nin sağlaması gereken fondan çok daha fazlasının Türkiye tarafından karşılandığı yer aldı. 

Emre ÖZTÜRK

Bulgaristan’ın Varna şehrindeki Türkiye-AB zirvesi öncesi AB medya organları mülteciler konusunda yapılan anlaşmaya ilişkin detayları paylaşınca rezil oldu. AB yayın organlarından EURONEWS, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile bir röportaj yaptı ve komisyonun elindeki resmi verileri ve görselleri okuyucularıyla paylaştı. Buna göre her ne kadar Türkiye ile AB arasında mültecilere ilişkin varılan anlaşma büyük sonuçlar verdiyse de AB kendi resmi raporlarında bile Türkiye’ye gerekli yardımı yapmadığını kabul etti.

RAPOR, ERDOĞAN’I DOĞRULADI 

Erdoğan anlaşma doğrultusunda 3 milyar avro almaları gerekirken Türkiye’nin bugüne kadar ancak 179 milyon avro alabildiğini ifade etmişti. 

Fonun yüzde 38'i gönderilmedi

AB’nin Varna’da da sunulan resmi raporu bu şikâyetin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyar nitelikte. STK’ların da Erdoğan’ın haklı olduğunu söylediği raporda Türkiye’ye verilmesi gereken paranın yüzde 38’inin verilmediği açıkça ortaya konuyor. Raporda AB’nin Türkiye’deki mülteciler için vermesi gereken yardım fonundaki temel insani yardım miktarını bile vermediği ortaya çıktı. Raporda ayrıca, neredeyse AB’nin sağladığı kadar fonu başta Kızılay olmak üzere Türk kurumları ve dernek/vakıflarınca toplandığı bilgisi de açıkça yer aldı.