AB ikiye bölündü

Milli iradenin ‘evet’ dediği referandumdan sonra Avrupa dışişleri bakanları Malta'da Türkiye'nin AB müzakereleri için buluştu. Çoğu ülke Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek 'Stratejik önemi büyük, müzakerelere devam edilsin' çağrısı yaptı.

AKPM’nin aldığı skandal karar ve referandum sonrası Malta’daki zirvede Türk halkının milli iradesiyle kabul ettiği ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin’ AB ile üyelik müzakerelerine etkisi masaya yatırıldı. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Malta’nın başkenti Valletta’da bir araya gelerek hararetli tartışmalar yaşadı. AB Dışişleri Bakanları toplantısında Avusturya ve Lüksemburg bakanları, müzakerelerin kesilmesinden yana görüş bildirdi. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "Türkiye'nin üyelik müzakerelerine ilişkin bu kurmacanın devam etmesini kesinlikle yanlış buluyorum" dedi. 

Yanlış bir reaksiyon olur 

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel "Müzakerelerin kesilmesinin tamamen yanlış bir reaksiyon olacağını düşünüyoruz” diyerek Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaşma yönünde adım atmasının AB’nin çıkarına olmadığını savundu.    

Türkiye önemli bir ülke 

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine son vermesini istemediklerini belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ve Macar Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyleyerek Avrupa'ya mülteci uyarısı yaptı.