AB'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Çin'in Sinovac firması tarafından geliştirilen ve Türkiye'de kullanılan CoronaVac'ın ön değerlendirme sürecini başlattı. EMA'dan yapılan açıklamada, "İnaktif Kovid-19 Aşısı (Vero Cell)" için ön değerlendirmeye başlama kararının laboratuvar ve klinik çalışmalardan elde edilen ilk sonuçlara dayanarak alındığı belirtildi. İlk sonuçlarda aşının Kovid-19 hastalığına neden olan virüse karşı antikor ürettiğinin görüldüğü bildirildi.
ONAYA KADAR SÜRECEK
Aşının AB'de kullanım onayı amacıyla resmi başvuru için yeterli kanıt elde edilene kadar değerlendirme süreci devam edecek. Bu süreçte aşının etkinlik, güvenlik ve kalite konularında AB'nin standartlarına uyup uymadığı değerlendirilecek. Ön değerlendirme süreci sayesinde firma tarafından pazar onayı başvurusu yapıldığında normalden çok daha kısa sürede karar alabiliyor. Daha önce onay verdiği aşıları da ön değerlendirme sürecinden geçiren EMA'nın şu anda ön değerlendirmesine devam ettiği aşılar Alman Curevac, ABD'li Novavax, Rus Sputnik V. Bunlara Çin'in Sinovac firmasının aşısı da dün eklendi. Daha önce BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Moderna ve Johnson and Johnson aşılarına AB'de kullanım onayı verilmişti.
AŞI SERTİFİKASI İÇİN GERİ SAYIM
AB içinde serbest seyahat için hazırlanan ve "Dijital Yeşil Sertifika" adı verilen belge, "AB COVID-19 Sertifikası" olarak adlandırıldı. AP milletvekilleri, sertifikanın 12 ay için geçerli olmasını, kağıt veya dijital formatta hazırlanmasını istedi. Belgede, aşı olanların aşı bilgileri ya da yakın zamanda alınmış negatif test sonucu veya daha önce hastalığı geçirip geçirmediklerine dair bilginin bulunması gerektiği kararlaştırıldı. AB'de onaylı aşılar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson. AstraZeneca ve J&J aşısındaki pıhtılaşma riski, tedarik sorunu ve yaklaşan turizm sezonu AB'nin aşı politikasını değiştirtti. Rus ve Çin pazarına yanaşan AB, Sputnik V'den sonra CoronaVac'ı da onay için değerlendirmeye aldı.
CORONAVAC 40'A YAKIN ÜLKEDE KULLANILIYOR
Sinovac, başta Çin olmak üzere Türkiye, Azerbaycan, Ukrayna, Endonezya, Brezilya, Malezya, Tayland, Şili, Kolombiya, Laos ve Uruguay gibi 40'a yakın ülkede kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Sinovac Biotech Başkanı Yin Weidong, dünya genelinde 260 milyon doz Kovid aşısı teslim ederken, aşıyı tedarik edenlerin %60'ını Çin dışındaki ülkelerin oluşturduğunu söyledi. Weidong, şirketin günde 6 milyon doz aşı ürettiğini açıkladı.