85 yıl sonra aynı saygı ve özlemle

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85'inci yılında minnetle anılıyor. Atatürk, 57 yıllık yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için girdiği her mücadeleyi kazanarak, adını tarihe yazdırdı.

Türkiye bugün vefatının 85. yılında Atasını saygı ve minnetle anıyor. 100. yaşını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve önderi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık yaşamında milletinin ve vatanının bağımsızlığı için girdiği her mücadeleyi askeri ve siyasi dehasıyla kazanarak, adını Türk ve dünya tarihine altın harflerle yazdırdı. Atatürk, yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dâhi bir devlet adamı olarak tarihe geçti.

10 KASIM'DA AKŞAM BASKISI

Yüz yıllık geçmişiyle Türkiye'nin tarihine tanıklık eden AKŞAM Gazetesi 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün ölümünü akşam baskısı yaparak, "Bütün memleket matem içinde", 11 Kasım 1938'de ise "Türk Milleti! Kurtarıcını ve en büyük evladını kaybettin. Sen sağ ol! Mukaddes vazifen, O'nun eserini yaşatmak ve devam ettirmektir" başlıklarıyla duyurdu.

ATATÜRK'ÜN EL YAZILARI KURTULUŞ'U AYDINLATIYOR

Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışını anlatmasıyla başlayan, Kurtuluş Savaşı'nın hazırlık sürecine ilişkin el yazısı not ve hatıraları Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda muhafaza ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal, "Bu notlar arasında kongreler, Milli Mücadele, organizasyonlar, çeşitli Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerinin oluşumu buna ait birçok kaydı görürsünüz" dedi. Atatürk, notlarında, 17 ve 29 Aralık 1919'da mebusların Ankara'ya davet edildiği, 30 Aralık 1919'da Ankara'ya gelmelerine Hüseyin Kazım Bey ve bazılarının muhalefet ettiği ve 4 Ocak 1920'de Ankara'ya gelen mebuslarla müzakere edildiği bilgisini de aktarıyor.

10 KASIM 1938

11 KASIM 1938

ANITKABİR'İN 'SAYGI NÖBETÇİLERİ'

Atatürk'e gösterilen saygının sembolü olan Anıtkabir'deki 'saygı nöbetçileri' özel olarak seçiliyor. İki haftalık eğitimden geçen, en kısa boylusu 1.80 metre olan askerlerin özellikle nöbet değişimi ziyaretçilerce beğeniyle izleniyor.

Hazırlık süreci sonrası kıyafetleri tek tek kontrol edilen askerler daha sonra önce Aslanlı Yol'a, buradan tören yürüyüşüyle görev yerlerine doğru ilerliyor.

'EN HÜZÜNLÜ KASIMIN TANIĞI 101 YAŞINDA

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşını, katafalka konulmasının ardından Dolmabahçe Sarayı'nda ziyaret eden vatandaşlardan 1922 doğumlu Şaban Yaylalı, o günleri dün gibi hatırlıyor. İzmir'de yaşayan 101 yaşındaki emekli öğretmen Yaylalı, "Dolmabahçe kapısından içeriye, muayede salonuna girdik ki bir ağlama sesi. Herkes gözleri yaşlı Atatürk'ü selamladı. Benim önümde heyecanlanıp düşen kadınlar olmuştu" dedi.

SİİRTLİ MİNİKLERDEN ÖZEL KOREOGRAFİ

Siirtli öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85. yılı dolayısıyla koreografi hazırladı. TOKİ Osman Gazi İlk ve Ortaokulu'nda eğitim gören 270 öğrenci, rehber öğretmen Bahri Bıyıklı ve sınıf öğretmeni Ömer Faruk Güneş'le beraber 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü için hazırlık yaptı. Okul bahçesinde "09.05" ile "sonsuzluk işareti" oluşturan öğrenciler, Türk bayrağı açtı.