8 yıl boyunca yanındaydı şimdi rakibi

CHP Genel Başkanı'nın TBMM'deki temsilcisi Özgür Özel, 8 yıldır sağ kolu olduğu Kılıçdaroğlu'na karşı adaylığını açıkladı. “Emanetçi” olmadığını savunan Özel, AK Parti'de uygulanan “3 dönem kuralını” vadetti.

AKŞAM-ANKARA

CHP Meclis Grup Başkanı Özgür Özel, düzenlediği basın toplantısıyla Kurultay'da aday olduğunu duyurdu. "Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi" sloganıyla yarışa katılan Özel, yola çıkış amacını "Parti içi iktidarı kazanmak için değil, Atatürk'ün partisini iktidar yapabilmek için CHP Genel Başkanlığı'na adaylığımı ilan ediyorum" olarak nitelendirdi. Özel, TBMM'de temsil ettiği Kılıçdaroğlu'nu eleştirdiği konuşmasında, "Parti yönetimi, yenilginin nedenlerini araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Durumu onarmaya yönelik adımlar atmak yerine bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti" dedi.

PARTİNİN LİDERİ YENİLENMELİ

Özel, "Güçlü bir değişim için partinin lideri, kadroları, yönetim biçimi, örgüt yapısı, siyaset yapma tarzı ve söylemi, program ve tüzüğü yenilenmelidir" dedi. Bazı illerde yapılması istenen kongrelerin engellenmesi meselesine değinen Özel, "Zihniyet değişimine ihtiyacımız var" dedi ve ekledi: "Kapsamlı üye reformu gerekiyor. Üyelerin genel başkan da dahil olmak üzere, parti yönetimini seçmesi sağlanmalı."

'39 VEKİL' VURGUSU

Kılıçdaroğlu'nun kurduğu ittifakları da eleştiren Özel, "İttifak siyaseti, ittifak kuranların birbirine benzediği bir siyaset olmamalıdır. İttifaklar, parti vicdanında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalıdır. Partimizin 39 milletvekilini başka partilere vermesi parti tarihinde unutulmayacak hasarlar bırakmıştır" dedi.

CHP Grup Başkanlığı'ndan istifasını "kurultay tarihi" şartına bağlayan Özel, "Şu anda kurultay tarihi belirlenmedi. Ekibimizle bu değerlendirmeyi yapacağız" dedi.

TANRIKULU'NA KORUMA

Özel, Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik iftiralarına karşı, yanında yer alarak tutum gösterdi. Özel, Tanrıkulu'nun sözlerinin bağlamından koparılarak yaygınlaştırıldığını belirterek "Tanrıkulu'na yönelik linç kampanyasına katkı verilmesi üzüntü verici" dedi. Özel, "Asla bir Aktroll'ün paylaştığı 35 saniyelik videoya onlarla yarışarak tepki verilerek değil, işin gerçeği araştırılarak tepki verilir" diye konuştu. Özel, "CHP'nin kayıtsız siyasete teslim olmasını asla kabul etmemeliyiz. Yönetim, danışmanlar üzerinden yönetmeyi tercih etti" dedi.

EMANET KILIÇDAROĞLU'NDA

Özel, "emanetçi" olup olmadığına dair soruya da yanıt verdi. Özel, CHP'nin Genel Başkanlığı'na aday olan birine en son söylenebilecek şeyin emanetçilik olduğunu belirterek, "Bir emanet vardır, onu şu anda Kılıçdaroğlu taşımaktadır. Emanet Atatürk'ün emanetidir. Atatürk'ün emaneti dışında bir emaneti taşımak CHP'deki hiçbir siyasetçiye yakışmaz" diye konuştu.

3 DÖNEM SINIRI VAADİ

5 dönemdir milletvekilliği yapan Özel, CHP Genel Başkanlığı'na seçilmesi durumunda milletvekilliği, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği için 3 dönem kuralı getireceğini vaat etti. Özel, "Genel merkez yöneticiliği, milletvekilliği, belediye başkanı ve meclis üyeliği için 3 dönem sınırı getirilecektir, bir sonraki dönem için ise performans ölçütleri tanımlanacaktır" dedi.

BİR ÖYLE, BİR BÖYLE!

Adaylığını açıklayan Özel'in 3 ay önce söylediği, "Kılıçdaroğlu istifa etsin diyenlerin altını kazıyın ya AK Partili ya Cumhur İttifakı trolü çıkar" sözleri yeniden gündeme geldi. Mevcut CHP yönetiminin hesap vermediğini söyleyen Özel, dünkü konuşmasında CHP seçmeninde bir kopuş yaşandığını söyledi: "Parti yönetimi seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlenmedi. CHP lideri değişmeli. Genel Başkanlığa adayım."

DELEGE BİLE SEÇİLEMEDİ

8 yıllık süreçte Kılıçdaroğlu'nun aldığı her kararda dahli bulunan Özgür Özel, Kasım 2019'da CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili olduğu dönemde delege bile seçilememişti. Özel'in en başta olduğu delege listesi, CHP Manisa İl Başkanı Musa Semih Balaban'ın listesine karşı kaybetti. CHP Manisa İl Başkanı Musa Semih Balaban'ın listesi 124 oy, Özgür Özel'in liste başı olduğu liste 102 oy aldı. Özgür Özel kendi mahallesinden bile oy alamadı.

NE YAPTIYSA TERSİNİ SÖYLEDİ

Özel, 5 dönemdir milletvekili olarak seçiliyor. Ancak, yeni dönemde 3 dönem ile sınırlandırılmasını öneriyor. 2018 tüzük kurultayında ön seçime karşı tutum gösteren Özel, tutum belgesinde ön seçim vaadinde bulundu.

İLGİ BEKLENTİNİN ALTINDA

Siyasi kulislerde Özel için bir kesim "Kılıçdaroğlu'nun tavşan adayı" derken, bir kesim de CHP içindeki "değişimcilerin" adayı yorumlarını yaptı. Toplantıya katılım beklentinin altında gerçekleşti. Parti tabanının itibar ettiği önemli isimler toplantıda yer almadı. "Küskün" eski MYK üyeleri, eski milletvekillerinden bazı isimler vardı. Dikkat çeken bazı isimler şöyle: Seyit Torun, Fethi Açıkel, Veli Ağbaba, Murat Emir, Özgür Karabat...

BİR ADAY DA ÖYMEN

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen'in yeğeni Prof. Dr. Örsan Öymen, Kılıçdaroğlu'na karşı adaylığını açıkladı. "CHP'de bir yönetim değişikliğinin olmaması durumunda önümüzdeki yerel seçimde başarılı olma ihtimali oldukça düşüktür" diyen Öymen konuşmasına şöyle devam etti: "CHP statükocularla sahte değişimciler arasında sıkışmıştır. Bizim 3. bir yol açmamız gerekiyor. Bu yol Atatürk'ün yoludur, bu yol 6 ok yoludur."

İLK TEBRİK İMAMOĞLU'NDAN

Özel'e ilk destek daha önce Zoom toplantısı gerçekleştirdiği İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'dan destek geldi. İmamoğlu, sosyal medyadan "CHP değişirse Türkiye değişir. Türkiye'nin değişimi için yola çıkan Özgür Özel'e ve yol arkadaşlarına başarılar diliyorum" dedi. Özel'e destek veren milletvekilleri arasında Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Ankara Milletvekili Murat Emir, Ordu Milletvekili Seyit Torun gibi isimler de yer aldı.