75'inci yılda hedef adil yük paylaşımı

NATO'nun dışişleri bakanları 75. yıldönümü nedeniyle Brüksel'de bir araya geldi. Türkiye'yi Bakan Fidan'ın temsil ettiği zirvede savunma şartlarının güçlendirilmesi ve adil yük paylaşımı görüşüldü.

NATO Dışişleri Bakanları, ittifakın 75 yılı nedeniyle Brüksel'de bir araya geldi. Zirvenin ana gündemi genel caydırıcılık konuları, terörizmle mücadele, Ukrayna'daki gelişmeler, Washington'da yapılacak liderler zirvesinin hazırlıkları, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerinin ardından İttifak'ın son durumu oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açılışta yaptığı konuşmada zirvenin İsveç'in üye olarak katıldığı ilk toplantı olduğuna dikkat çekti. Stoltenberg, "Bu zirve, savunma şartlarının güçlendirilmesi ve adil yük paylaşımının sağlanması yönündeki çalışmalarımızı ileriye taşıyacak. Ukrayna'ya desteğimizi güçlendirecek ve AB'nin yanı sıra Asya-Pasifik'teki ortaklarımızla işbirliğimizi derinleştirecek" dedi. NATO Genel Sekreteri, müttefiklerin ayrıca İttifak'ın güneyinde, Ortadoğu'daki istikrarsızlığın nasıl çözüleceğini de tartışacaklarını kaydetti.

KIRMIZI ÇİZGİLER HATIRLATILDI

Bakan Fidan, NATO'nun terörizmle ortak mücadele etmesi gerektiğini ve bunun görevlerinden biri olduğunu ititfaka hatırlattı. Türkiye'nin kırmızı çizgilerini aktaran Fidan, NATO üyelerinin terör örgütleriyle ortaklık ilişkisine girmesinin kabul edilemez olduğunun da altını çizdi. Fidan toplantıda, müttefiklerin birbirlerine savunma sanayii alanında yaptırım ve kısıtlama uygulamasının ittifak ruhuna aykırı olduğunu diye getirdi.

İSVEÇ'LE YAN YANA

NATO'nun yeni üyesi İsveç, bundan sonraki toplantılarda Türkiye'nin yanında oturacak. İngilizce alfabetik sıralama nedeniyle İsveç, Türkiye'nin yanında olacak. İspanya ise bir yan sıraya kaydı.