75 bin dönümlük alana can suyu

Diyarbakır'da 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Türkiye'nin en büyük ikinci sulama projesi olan Silvan Projesi kapsamında çalışmalar hızla sürüyor.

Diyarbakır'da 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Türkiye'nin en büyük ikinci sulama projesi olan Silvan Projesi kapsamında inşası süren Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Başlar, Kıbrıs, Karacalar ve Bulaklıdere barajlarının yapımının tamamlanmasıyla yörede 7 milyar 500 milyon metreküp suyun depolanabileceği kapasite oluşturulacak. Vali Münir Karaloğlu, yürütülen çalışmaları askeri gözetleme noktasından izledi. Babakaya tünelini de gezen Karaloğlu, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

305 BİN İNSANA İSTİHDAM

Projede ana barajla beraber 8 barajın olduğunu bildiren Karaloğlu, "Proje, sulama tesisleriyle aslında 31 ayrı işin olduğu, bugünkü 2021 yılı fiyatlarıyla sadece inşaat kısmı 20 milyar lira olan büyük bir kamu yatırımı. Şu ana kadar projenin alt barajlarından Kuruçay, Pamukçay ve Başlar barajında su tuttuk. Ambar barajında 2021'in sonunda su tutmaya başlayacağız. Kıbrıs barajında şu anda inşaat devam ediyor" dedi.

İHALE 2022 YILINDA YAPILACAK

Bulaklıdere Barajının ihalesinin 2021'in sonunda yapılacağını ve son alt baraj olan Karacalar Barajının ihalesinin de 2022'de gerçekleştirileceğini ifade eden Karaloğlu, şunları söyledi: "175.5 metre yüksekliğiyle de Avrupa'nın ve Türkiye'nin en yüksek barajı ve 7.3 milyar metreküp rezervuar hacmi var. 2022 yılı içerisinde ön yüzeyin betonlama çalışmaları tamamlanacak ve yıl sonunda hedefimiz, Silvan Barajı'nda su tutmayı planlıyoruz. Bölgedeki sanayi, tarımsal ürünleri, pamuk, mısır gibi üretimini artıracak ve Diyarbakır'ı gerçek bir tarımsal üretim merkezine dönüştürecek. Silvan Barajı bittiğinde kentimiz gerçek bir tarımsal üretim merkezine haline dönüşecek. 2022 yılında 75 bin dönümlük alanda Kuruçay, Pamukçay ve Başlar barajımızdan ilk sulamaya başlayacağız."

Karaloğlu, barajın temel amacının sulama olduğuna işaret ederek, "2 milyon 350 bin dekarlık alan sulanacak bu barajdan, yani ana baraj ve alttaki 7 barajla beraber 2 milyon 350 bin dekarlık alan sulanacak. Yıllık bugünkü rakamlarla 3.5 milyarlık bir tarımsal gayri safi milli hasıla oluşturacak" dedi.

BİR GENCİ BİLE FEDA ETMEYİZ

Çocukların sporla takım ruhu ve özgüven kazanmalarının amaçlandığı turnuvanın finali için ödül töreni Vali Ahmet Cemil Serhadlı Spor Tesisinde gerçekleştirildi. Vali Karaloğlu, "İstiyoruz ki bu kadim şehrin güzel çocuklarına, gençlerini iyi bir gelecek hazırlayalım. Artık bizim Diyarbakır'da bölgede feda edebileceğimiz tek bir gencimiz bile yok. Onun için her gencimize her çocuğumuza mutlaka ulaşmak istiyoruz. Güzel çocuklar yetiştirelim ki bu çocuklar önce kendilerine, ailelerine, ülkelerine, milletlerine, bayraklarına, ümmetlerine faydalı çocuklarve gençler olsunlar" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) İl Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlenen turnuvada 12-13 yaş kategorisi ve 14-15 yaş kategorisinde 33 takım yer aldı. Bin 320 sporcunun katıldığı turnuvada, 90 müsabaka yapıldı. Turnuva kupasını DSİspor ile Diclekentspor arasında oynanan final maçının kazananı DSİspor oldu.

ŞEHRİN YOLLARI YENİLENİYOR

Büyükşehir Belediyesi kesintisiz ve daha güvenli bir ulaşım için şehrin dört bir yanında yeni yol ve asfalt çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Daha önce 5.5 metre olan grup mahalle yollarının genişliğini 7 metreye çıkarıldı. Çalışmalarda ihtiyaç duyulan yollara beton asfalt, mahalle içi ve sathi kaplama asfalt sermeye uygun olmayan bölümlerin zeminine kilitli parke taşı döşendi. 17 ilçede devam eden çalışmalarda bin kilometre kırsal yolu tamamlayan ekipler, yıl sonuna kadar bin 200 kilometre yolu bitirecek. Ekipler, merkezde bulunan caddeler, bulvarlar ve yeni açılan yollarda 235 bin ton, kırsalda ise 115 bin ton olmak üzere şu ana kadar 350 bin ton sıcak asfalt serdi.

KIRSALDAN GELEN KIZ ÇOCUKLARINA EĞİTİM

Büyükşehir Belediyesi kırsalda yaşayan ve eğitim desteği göremeyen öğrencilerin üniversiteye hazırlanmasına yönelik eğitim desteğini sürdürüyor. Kırsaldan gelen kız çocukları, alanında uzman eğitimcilerin verdiği kurslarla Konukevi Kız Yurdu'nda üniversite sınavına hazırlanıyor. Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı'na bağlı 170 kişi kapasiteli yurtta kız çocuklarının barınma ve yemek gibi ihtiyaçları ücretsiz karşılanıyor. Alanında uzman öğretmenler tarafından Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) yönelik branş dersleri verilen yurtta öğrenciler, rehberlik ve psikolojik danışmanlarla sınava motive ediliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından tüm ihtiyaçları karşılanan öğrencilere ders kaynakları da temin ediliyor.

PİKNİK ALANININ ÇEHRESİ YENİLENİYOR

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 161 dönüm alan üzerine kurulu Devegeçidi Piknik Alanı'nda bakım ve yenileme çalışması gerçekleştiriyor. Altyapı çalışmalarının sürdüğü alanda, piknik ve çocuk oyun alanları, seyir terasları, yürüyüş yolları oluşturulacak. Alana piknik için gelen vatandaşın ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kafe, restorant, büfe, tuvalet, mescit ve 360 araç kapasiteli otopark inşa edilecek. Gençler ve sporseverlerin faydalanacağı 1500 m2'lik paintball oyun sahası, okçuluk ve atıcılık alanı, basketbol sahası kurulacak. Piknik alanında ayrıca 5 bin 500 m2'lik izcilik kampı ile kamping alanı, bungalov evleri yapılacak.

LİSELİ GENÇLERE YENİ EĞİTİM YUVASI

Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik mahallesinde gençleri 11 derslikli Şehit Ali Gaffar Okkan Akademi Lise ile üniversite sınavlarına ücretsiz hazırlayacak. Akademi Lise'de alanında uzman eğitmenler, 12'inci sınıflara devam eden ve mezun olan öğrencilere Temel Yeterlilik Testi (TYT) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavlarına hazırlayacak, 9, 10 ve 11 sınıf öğrencilerine ise destek eğitimi verecek. Üniversiteye hazırlık temel dersler saatleri dışında, öğrencilere soru çözme konusunda da yardımcı olacak olan yeni eğitim yuvasında, halk oyunları, din kültürü, akıl-zeka oyunları, bilişim ve müzik alanlarında etkinlikler düzenlenecek.

DİYARBAKIR'IN FOTOĞRAF PLATFORMU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sadece Diyarbakır fotoğraflarından oluşan, profesyonel veya amatör fotoğrafçılar bir araya getiren 'İki Gözüm Diyarbakır Fotoğraf Platformu'nu oluşturdu. Vali Karaloğlu, 'Tanıtımını yaptığımız İki Gözüm Diyarbakır platformu şu anda dünyadaki meşhur sosyal medya platformları gibi bir platform. Bu platform dünyada ilk defa bir şehrin platformu olarak Diyarbakır'da. Diyarbakır'da yaşayan, kenti gezmeye, görmeye gelen veya fotoğraf meraklısı binlerce gözün gördüğü ve fotoğrafladığı güzellikleri paylaşma imkanı veriyor platformda. Diyoruz ki gel, gör, hisset, çek ve paylaş" dedi. Karaloğlu, 30 Eylül 2022'ye kadar yarışmanın devam edeceğini, yarışmada dereceye girenlere ödüller verileceğini ifade etti.

MEDENİYET DİLLERİ ATÖLYESİ'NDE YENİ DÖNEM

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, dil yeterliliğinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi amacıyla Arapça, Farsça, Osmanlıca, Kürtçe, Zazaca ve Süryanice dillerinde düzenlediği Medeniyet Dilleri Atölyesi'nde eğitimler başladı. Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen Kürtçe dil kursuna katılan Vali Münir Karaloğlu, 640 kursiyere sertifika verdiklerini belirterek, yeni dönemde ise 18 ayrı sınıfta 500 öğrencinin 6 dilde eğitimine devam ettiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde medeniyet dilleri atölyesini güçlendirerek devam ettireceklerini aktaran Karaloğlu, şöyle konuştu: "Diyarbakır'da, bölgede konuşulan bütün dillerve eğitimini vermiş olduğumuz Kürtçe Zazaca, Arapça, Farsça, Süryanice, Osmanlı Türkçesi hepsi bizim ortak değerimiz. Biz bunları yaşama ve yaşatma konusunda kararlıyız. Bu noktada da Büyükşehir Belediyesi olarak bu tip etkinliklerimiz devam edecek."

ÜNİVERSİTEYE İLK KEZ KAYDOLANLARA DESTEK

Vali Münir Karaloğlu'nun talimatıyla Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığınca yürütülen proje kapsamında devlet, özel veya vakıf üniversitesi fark etmeksizin ilk defa üniversiteye kayıt yaptıran Diyarbakırlı öğrencilere destek verildi. Proje kapsamında ek yerleştirme ile kaydını yaptıran 476 öğrenci ile birlikte Diyarbakır'da yaşayan ve ilk defa üniversiteye kayıt yaptıran toplam 10 bin 661 öğrenciye bir defaya mahsus 750'şer lira destek sağlandı. Gençleri, "Gözümüzün ışığı, Diyarbakır'ımızın, ülkemizin ve insanlığın geleceği" olarak tanımlayan Karaloğlu, "Bereketli olsun. Sizler, geleceğin Cezerileri, Sezai Karakoçları, Ali Emirileri, Hamid Aytaçları, Ahmet Ariflerisiniz. Rabbim zihninizi açık, yeryüzündeki izinizi kavi kılsın" dedi.

SİLVAN, KENT MEYDANI'NA KAVUŞUYOR

Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde vatandaşların soluklanabileceği alanlar oluşturmak amacıyla başlattığı çalışmalara devam ediyor. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, çalışma kapsamında Silvan'da Diyarbakır Caddesi üzerinde 14 bin 430 metrekarelik kent meydanı yapıyor. İlçesinin çehresini değiştirecek olan meydan projesinde, 8 bin 300 metrekarelik yeşil alana yer verildi.7'den 70'e tüm Silvanlıların yararlanacağı şekilde düşünülen proje, çay bahçesi, kademeli havuz, kuru havuz, amfi, çocuk oyun alanları, yaya yolları, ağaç altı piknik masalı oturma alanı olacak şekilde tasarlandı. Yapılan kazılarda mezarı Silvan'da bulunan Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan'ın adı verilecek meydana yerleştirilecek anı duvarında 1. Kılıçarslan'ın hayatını anlatan metnin yanı sıra silueti ile Selçuklu dönemini yansıtan kapı yer alacak. Hazro'da 32 bin metrekarelik alanda içerisinde piknik alanı, kamelya, spor aletleri, yürüyüş yolları, oturma birimleri olan ve çocuklar için çeşitli oyun gruplarının yer alacağı Millet Bahçesi oluşturuluyor. Öteyandan Bismil'de bakımsız olan parkın Millet Bahçesine dönüştürülmesi çalışmalarına başladı. Dicle ilçesinde ise 4 bin metrekare alan üzerine park inşa ediliyor.

FİSKAYA ŞELALESİ TAMAMLANDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların Taş Konak, Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri ve Millet Bahçesi'ni bir arada izleme fırsatını yakalayacağı Fiskaya Seyir Terası'ndaki çalışmalarını tamamladı. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı 230 metrekarelik alanda olumsuz hava koşullarına dayanıklı malzeme ile 170 metrekare kompozitdeck, 60 metrekare cam teras ve kafe inşa etti. Yaklaşık 6 bin kilogram çelik kullanılan terasta aynı anda 45 kişi cam zemine çıkabilecek. 2 bin metrekarelik alanda deforme olmuş bazaltlar yenileriyle değiştirilirken yeşil alanlar ise mevsimlik çiçek ve ağaçlar ile süslendi. DİS Genel Müdürlüğü'nün tekrar akar hale getirdiği Fiskaya Şelalesi yapılan ışıklandırmayla rengarenk bir görünüme kavuştu. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ayrıca Seyir terası ve Fetih Kapısı arasında kalan kısım tarihi dokuya uygun bir şekilde ışıklandırıldı. Vali Münir Karaloğlu, yenilenen Fiskaya Seyir Terası'nın açılışını yarın yaparak Diyarbakırlıların hizmetine sunacak.