7. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi başladı

Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisi işbirliğiyle gerçekleştirilen ''7. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'' başladı.

Anadolu Ajansı Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk, Polis Akademisinin Anıttepe yerleşkesindeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu Ajansının 2011 itibarıyla gerek Türkiye'de gerekse dünya çapında önemli adımlar atmaya başladığına işaret etti. Öztürk, Savaş Muhabirliği Eğitimi Programı'nın da bu adımlardan biri olduğunu söyledi.

Habercilerin kutsal bir iş yaptığını vurgulayan Öztürk, bu iş içerisinde en zorunun da savaş muhabirliği olduğunu, Savaş Muhabirliği Eğitimine duyulan ihtiyacın gün geçtikçe arttığını dile getirdi. Öztürk, "Al Jazeera geçtiğimiz aylarda Anadolu Ajansı ile bu eğitim programlarına katılmak üzere anlaşma imzaladı. Bu da bizim başarı ve kalite grafiğimizin yukarıya çıktığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Savaş muhabirliği sadece savaş şartlarında yapılan bir muhabirlik değil"


Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal ise Ortadoğu ve Türkiye coğrafyasında yaşanan acılardan bahsetmeden savaş muhabirliğinin önemine değinmenin yanlış olacağına dikkati çekerek, Türkiye'nin sınır komşuları Irak ve Suriye'de binlerce insanın savaş nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Tüm arzuların dünyada savaşların yaşanmaması yönünde olduğunu belirten İnal, "Adı her ne kadar savaş muhabirliği olsa da ben ona zor şart muhabirliği demek istiyorum. Çünkü savaş muhabirliği sadece savaş şartlarında yapılan bir muhabirlik değil. Coğrafi birtakım afetler var, deprem bölgeleri var, yangınların, büyük sellerin yaşandığı bölgeler var, bu bölgelerden de haber aktarılması gerekecek." diye konuştu.

İnal, dönemin iletişim çağı olduğunu belirterek, bilgiyi doğru, sağlıklı ve zamanında aktarabilmenin önemini vurguladı.

AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş ise 7'ncisi yapılan savaş muhabirliği eğitiminin Anadolu Ajansı ve Polis Akademisinin köklü geleneğine yaraşır nitelik taşıdığını söyledi.

Kadim medeniyetlerin beşiği olan bu coğrafyanın savaşların ve zorunlu göçlerin merkezi durumunda olduğunu belirten Çetinkuş, bu koşullar çerçevesinde gazetecilik mesleğini icra edenlerin, hayati risklerini en aza indirmek için özel eğitim alması gerektiğini vurguladı.

26 ayrı alanda eğitim verilecek


Savaş, afetler ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla Ankara'da 24 kişinin katılımıyla başlayan eğitim, 9 Eylül'e kadar devam edecek.

Eğitim, AA'nın tecrübeli gazetecileri ile Polis Akademisi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı uzmanları tarafından verilecek.

Eğitimler, habercilikten kişisel güvenliğe, savaş hukukundan ilk yardıma, ileri sürüş tekniklerinden suda hayatta kalmaya, kimyasal ve biyolojik saldırılardan olağanüstü durumlarda medya yönetimine kadar 26 ayrı alanda gerçekleşecek.

Eğitimin sonunda katılımcılara uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek. (AA)