61 ölümde 2 yıl sonra karar! Göçmen faciasına 1033 yıl hapis

Van Gölü'nde batan ve 61 göçmenin öldüğü tekne faciasında karar çıktı. Yüzerek kurtulan tekne sahibi Medeni Akbaş, bin 33 yıl hapse çarptırıldı.

DHA

Van Gevaş'ta 27 Haziran 2020'de kaçak göçmenleri bindirdikleri tekneyle Van Gölü'ne açılan kuzenler Servet ve Medeni Akbaş için kayıp ihbarı yapıldı. Batan tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbaş, tutuklandı. 11 gün sonra Çarpanak Adası yakınında gölün 107 metre derinliğinde bulunan teknede 61 kaçak göçmenin cesedine ulaşıldı. Medeni Akbaş'ın da aralarında olduğu 12 sanık hakkında 'nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma' ve 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçlarından dava açıldı.

KAYIP KUZEN DE SANIK

Teknede olan ancak bulunamayan Servet Akbaş da davada sanık olarak yer aldı. İddianamede teknedeki yolcu sayısının tespit edilemediği ancak 100'ün üzerinde yolcu bulunduğu belirtildi. Mahkeme 10. duruşmada kararını açıkladı. Davanın tutuklu tek sanığı Medeni Akbaş 60 göçmen için 60 kez 16 yıl 8 ay, ölen 1 çocuk için 25 yıl, göçmen kaçakçılığı suçundan da 8 yıl olmak üzere toplam bin 33 yıl hapse çarptırıldı. Sanığa 150 bin lira da para cezası verildi. Canlı ya da ölü olarak bulunamayan Servet Akbaş'ın ise dosyası ayrıldı.