6 Şubat'ta harekete geçemedik! Google'dan itiraf: 10 milyon kişiyi uyarabilirdik

Google, 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği asrın felaketinde ‘AEA' sisteminin hatalı çalıştığını itiraf etti. Şirket milyonlarca kişiye gönderilmesi gereken “harekete geç” uyarısını sadece 469 telefona iletildiğini açıkladı.

HABER MERKEZİ

Google, Kaliforniya merkezli Silikon Vadisinden yönetilen Android Deprem Uyarıları (AEA) sisteminin Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında hatalı çalıştığını tespit ettiklerini açıkladı. Buna göre sistem, merkez üssüne 98 mil (157 kilometre) mesafede, 10 milyon kişiye depreme karşı en yüksek seviye uyarı göndermeliydi. Ancak AEA o gün, tasarlandığı ölçekte hizmet veremedi ve "büyüklüklerini hafife aldığı" depremlere karşı kullanıcıları uyaramadı.

4,5-4,9 ARASINDA TAHMİN ETTİ

Anlık büyüklük ölçeği kullanan AEA, gerçek büyüklüğü 7,7 olan 6 Şubat'taki ilk depremin büyüklüğünü 4,5-4,9 arasında tahmin edebildi. Böylelikle sistem 7,7 büyüklüğündeki deprem için yalnızca 469 "harekete geç" uyarısı gönderdi. 500 bin kişiye ise "hafif sarsıntı" için tasarlanan "düşük seviyeli bir uyarı" gönderilebildi. Aynı gün ikinci deprem sonrası bu kez 8 bin 158 telefona "harekete geç" ve yaklaşık 4 milyon kullanıcıya da "farkında ol" uyarıları gönderildi.

Sistem telefonlara böyle bildirim gönderiyor.

'SİSTEMİ GELİŞTİRİYORUZ'

Google, yaptığı açıklamada algoritmaların depremlere göre ayarlanmasının teknik olarak karmaşık olduğuna dikkati çekti. Google'dan bir yetkili de açıklamasında "Her depremde öğrendiklerimize dayanarak sistemi geliştirmeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı. Ayrıca "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetmiş, 107 bin 213 kişi yaralanmıştı.